USA sa pripojili k EÚ, nechcú udeliť Číne status trhovej ekonomiky

Spojené štáty oficiálne oznámili Svetovej obchodnej organizácii (WTO), že sú proti udeleniu štatútu trhovej ekonomiky Číne. USA tento názor zastávajú spolu s Európskou úniou, pretože čínska vláda podľa nich príliš zasahuje do ekonomiky.

01.12.2017 07:27
debata (18)

Ak by Čína získala štatút trhovej ekonomiky, bolo by ťažšie uvaliť na čínsky tovar antidumpingové clá. Čína sa stala členom WTO v decembri 2001. Pri svojom vstupe prijala na 15 rokov status netrhovej ekonomiky a teraz tvrdia, že po skončení tohto obdobia v decembri minulého roka jej automatický prináleží status trhovej ekonomiky.

Podľa EÚ a USA však Čína dostatočne neotvorila svoju ekonomiku zahraničným investíciám a produktom, píše agentúra AP. Washington sa v tomto spore oficiálne postavil na stranu Bruseli v liste predloženom Úradom obchodného splnomocnenca USA, ktorý zverejnili vo štvrtok.

Americký prezident Donald Trump v minulosti opakovane kritizoval Peking za nekalú obchodnú politiku, ktorá je podľa neho za vysokým deficitom Spojených štátov v obchodovaní s Čínou.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #USA