Na predvianočné nákupy vyrazili aj kontrolóri

Kontrolóri potravinovej inšpekcie sa v predsviatočnom čase sústreďujú na vajcia, med, mlieko mäso, cukrovinky a čokoládu.

04.12.2017 11:07
debata (2)

Počas roka vykonali kontrolóri takmer 45-tisíc kontrol potravín, porušenia zistili v približne 3800 prípadoch, čo je 8,7 percenta, uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Z roka na rok podiel porušení na kontrolách mierne klesá. Kvalita a čerstvosť potravín sú prioritou, ktorú sa snažíme presadzovať, pripomenula ministerka.

Podľa šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR kontrolóri preverili celý potravinársky reťazec, od primárnych producentov až po maloobchod. Predstavil niektoré zistenia.

Maslo – na trhu sa objavilo niekoľko druhov zahraničných masiel, všetky boli analyzované a kontrolóri nezistili pochybenia. Dodržané boli parametre s výnimkou jedného masla.

Vajcia – na trhu chýbajú vajíčka od slovenských producentov, tak sa otvoril priestor pre väčší dovoz. Analyzovali počas 179 kontrol vajcia a vaječné výrobky, drvivá väčšina bola v poriadku. Šesť druhov vajec stiahli z trhu (najmä nadlimitný obsah fipronilu), v ďalších vzorkách 16 druhov vajec a vaječných výrobkov fipronil zaznamenali, ale bol pod povolenou hranicou.

Ryby – kontrolóri zaznamenali 17 porušení, v 64 % to boli výrobky zo zahraničia. Spotrebiteľa mohlo poškodiť nedodržanie obsahu pevnej hmoty, rozdiely boli od 5 až 15 percent. Dostali aj podnet od zákazníka, ktorý našiel škrkavky v treske v konzerve, jej predaj bol zastavený.

Hydina – porušenie našli v 32 prípadoch, 79 % takýchto potravín pochádzalo zo zahraničia. Išlo o mestá viazane na braziliu a ine celnske staty, slovenske je dobre

Mäsové výrobky – problémy našli kontrolóri v 58 pripadoch, väčšinou ide o nedodržanie receptúry, neinformovanie o obsahu.

Víno – nastalo veľké zlepšenie, problémy sa objavili v 9,2 %, predtým bývali na úrovni 20 %. Výrazne sa zvýšila kvalita predaja vín v reštauráciách, problémové kontroly klesli zo 40 % na 4,7 %.

Ovocie a zelenina – problémy s dovážaným ovocím, najmä sušeným, kontrolóri zastavili viacero veľkých dodávok, oriešky či figy pre obsah mykotoxínov, plesní. Najviac porušení pri bežnej zelenine a ovocí bolo u jabĺk (stiahli ich v 63 prípadoch), nasledovali rajčiny a paprika.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny