Učitelia si na vyššie platy počkajú

Policajti, hasiči, vojaci z povolania alebo zamestnanci úradov práce.

07.12.2017 12:27 , aktualizované: 18:48
debata (11)

Pracovníkom verejnej a štátnej správy porastú od januára platy o 4,8 percenta. Naprázdno zatiaľ vyšli učitelia, ktorých sa zvýšenie netýka. Nádej sa im črtá na budúci rok v septembri.

Za ľudí, ktorí pracujú vo verejnej a štátnej správe, podpísali odborári na Úrade vlády kolektívnu zmluvu na budúci rok. Okrem lepších platov obsahuje týždeň dovolenky navyše, skrátenie pracovného času o pol hodiny denne a iné benefity. V školskom rezorte sa týka kuchárok a školníkov, teda nepedagogických zamestnancov. „Verím, že v nastúpenom trende zlepšovania pracovných podmienok budeme naďalej pokračovať. Dúfam, že aj v ďalších rokoch sa nám bude dariť pretaviť úspechy celonárodného hospodárstva do peňaženiek tých, ktorí sa o to zasluhujú svojou každodennou prácou,“ povedala pri podpise kolektívnej zmluvy viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová.

Odborári z vyjednávaní vylúčili učiteľov základných, stredných a vysokých škôl. KOZ aj vláda argumentovali tým, že pedagógovia dostali pridané o šesť percent tento rok v septembri, štátny rozpočet to stálo 26 miliónov eur.

Ministerstvo školstva sľubuje, že na budúci rok si vyššiu cifru na výplatnej páske nájdu aj pedagógovia. „Stále je otvorené kolektívne vyjednávanie a v rámci neho sa bude ministerka Martina Lubyová spolu s predsedom parlamentu Andrejom Dankom snažiť, aby k nárastu miezd učiteľov došlo k septembru 2018,“ avizoval tlačový odbor rezortu školstva.

Štátny rozpočet na rok 2018 vyčlenil na zvýšenie platov vo verejnom sektore 216 miliónov eur. „Z celkového objemu peňazí na zvýšenie platov je 135 miliónov eur rozpočtovaných na krytie záväzku vyplývajúceho z kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú službu na rok 2018. Viac ako 81 miliónov eur je určených na zvýšenie platov pedagogických zamestnancov,“ spresnila Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií.

Šéf školských odborov Pavel Ondek je pripravený pokračovať v rokovaniach. „Cestu máme zatiaľ otvorenú, preto sa pokúsime vyjednať vyššie percento, ako je uvedené v programovom vyhlásení vlády,“ naznačil Ondek. To sľubuje pravidelný rast pedagogických platov o šesť percent v rokoch 2018, 2019 a 2020. „Konečný výsledok bude závisieť aj od toho, ako sa k téme platov postavia aj ostatní koaliční partneri, ktorí sú vo vláde. Očakávame však konštruktívne riešenie,“ dodal Ondek. Prvé rokovania by sa mohli začať v januári.

Školskí odborári kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa nepodpísali ani minulý rok. Hoci sa zúčastnili na sérii rokovaní, sami nakoniec odstúpili. V januári tak stúpli o štyri percentá len platy nepedagogických zamestnancov, rovnako ako ostatných pracovníkov v štátnej a verejnej správe. Školské odbory začali vyjednávať s vtedajším ministrom školstva Petrom Plavčanom (nom. SNS) samostatne. Výsledkom bolo šesťpercentné zvýšenie od septembra tohto roka.

Kolektívna zmluva tiež zachováva sociálne benefity, ako je týždeň dovolenky navyše, skrátenie pracovného času o pol hodiny denne, príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera najmenej dve percentá z objemu zúčtovaných platov zamestnancov. Od začiatku roka išli platy štátnych a verejných zamestnancov nahor o štyri percentá, v januári 2016 stúpli rovnako.

Vyjednávania o platoch

Aký nárast platov určuje kolektívna zmluva vyššieho stupňa na rok 2018

  • Týka sa všetkých zamestnancov verejnej a štátnej správy s výnimkou učiteľov.
  • Zaručuje nárast platov od januára o 4,8 percenta.
  • Obsahuje ďalšie benefity, a to týždeň dovolenky navyše, skrátenie pracovného času o pol hodiny denne, príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera najmenej dve percentá z objemu zúčtovaných platov zamestnancov.
  • V tomto roku sa uskutočnilo len jedno kolo kolektívneho vyjednávania 20. novembra.

Kolektívna zmluva bola podpísaná včera zástupcami vlády a odborových zväzov.

  • Ako budú rásť platy učiteľov a odborných zamestnancov
  • Podľa programového vyhlásenia vlády platy učiteľov a odborných zamestnancov stúpli v septembri o šesť percent.
  • Ďalšie zvyšovanie o šesť percent by malo byť od 1. septembra 2018.
  • O ďalších šesť percent by mali stúpnuť v septembri 2019.
  • Programové vyhlásenie vlády garantuje šesťpercentné zvyšovanie miezd pedagógom aj od januára 2020.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat