Rusi rozbehli obrí plynový projekt, prvý tanker odštartoval Putin

Projekt na skvapalnený zemný plyn (LNG) na ruskom Jamalskom polostrove zahájil svoju komerčnú prevádzku. Projekt Jamal LNG za 27 miliárd dolárov, ktorý je jedným z najväčších projektov LNG na svete, má Rusku umožniť zdvojnásobiť podiel na svetovom trhu s LNG do roku 2020 zo súčasných zhruba štyroch percent, uviedla agentúra Reuters.

10.12.2017 09:00
debata (525)

Na slávnostnom otvorení závodu sa zúčastnil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý dal povel na odplávanie prvého tankera.

LNG naložili na ľadoborec „Christophe de Margerie“, pomenované po bývalom riaditeľovi francúzskej spoločnosti Total, ktorý zomrel pri leteckom nešťastí v Rusku v roku 2014. Maximálna kapacita prvého tankera svojho druhu na svete je 173 000 metrov kubických LNG. Rusko ich chce mať 15.

Ruský projekt na skvapalnený plyn Jamal LNG Foto: Reuters, Oksana Kobzeva
Jamal LNG, plyn, Rusko Ruský projekt na skvapalnený plyn Jamal LNG

Kontrolný podiel 51,1 percenta na projekte Jamal LNG má v rukách ruská energetická spoločnosť Novatek, po 20 percentách má Total a čínska štátna firma China National Petroleum Corp (CNPC) a zvyšných 9,9 percenta vlastní čínsky fond Silk Road Fund.

„Rusko musí urýchliť prácu na vývoji kapacít na výrobu skvapalneného zemného plynu,“ povedal Putin na slávnostnom ceremoniáli. „Som presvedčený, že druhá a tretia časť projektu bude uvedená do prevádzky pred plánovaným termínom,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Puitin na inšpekcii... Foto: Reuters, Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin
Jamal LNG, Rusko, Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Puitin na inšpekcii projektu Jamal LNG.

Súhrnná ročná kapacita štyroch výrobných jednotiek jamalského závodu bude 16,5 milióna ton LNG. Prevádzka druhej má byť zahájená v treťom štvrťroku budúceho roka, tretej začiatkom a štvrtej koncom roka 2019. Kapacita prvých troch je 5,5 milióna ton, posledná má kapacitu jeden milión. Na takmer 96 percent produkcie už boli uzavreté kontrakty na najbližších 20 rokov, uviedol majiteľ Novateku Leonid Michelson. Hlavnými zákazníkmi sú štáty ázijsko-tichomorskej oblasti a do Ázie tiež zamieril prvý náklad. Kam presne, to Michelson neprezradil.

Rusko je najväčším svetovým vývozcom zemného plynu, hlavným zdrojom jeho príjmov sú dodávky do Európy prostredníctvom plynovodov. Doteraz malo v prevádzke jediný závod na výrobu LNG, a to projekt Gazpromu na Sachaline s ročnou výrobou necelých 11 miliónov ton.

Najväčším vývozcom na svetovom trhu LNG je Katar s podielom takmer 30 percent, ktorý ročne predá 77,2 milióna ton skvapalneného plynu. Rusko je na siedmom mieste a Novatek chce Katar z trónu zosadiť. K tomu mu má pomôcť ďalší projekt Arctic LNG na susednom Gydanskom polostrove. Ročná produkcia oboch projektov má prekročiť 70 miliónov ton LNG.

525 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #LNG