Bitcoin? Podľa analytikov ruská ruleta

Investície do digitálnej meny bitcoin je extrémne nevyspytateľná a riziková záležitosť, rozpätie odhadov budúcej ceny bitcoinu sa pohybuje od nuly do desiatok miliónov korún. Vyplýva to z vyjadrení analytikov oslovených ČTK.

10.12.2017 13:00
debata (58)

Problémom bitcoinu je to, že sa z neho stal populárny nástroj pre špekulácie ľudí, ktorí ho môžu vyhnať veľmi vysoko, ale aj nútene predávať a stlačiť jeho cenu, upozorňujú analytici.

Hodnota bitcoinu počas piatkového obchodovania pokorila ďalší rekord, keď jeho cena prekročila podľa agentúry Bloomberg 17 000 dolárov. Začiatkom roka predstavovala hodnota bitcoinu 1000 dolárov.

„Cena bitcoinu nemá iné limity ako fantáziu a šialenstvo. Na rozdiel od tradičných tried aktív, ako sú meny, dlhopisy a akcie, nie je nič, podľa čoho by sa dala odhadovať jeho primeraná cena,“ povedal ekonóm spoločnosti Deloitte David Marek.

„Bitcoin je bublina. A keď fúknete do bublifuku, tak nikdy neviete, aká veľká bude a kedy praskne,“ doplnil analytik spoločnosti Chytrý Honza František Bostl.

Radim Dohnal z investičného portálu Capitalinked mieni, že cena bitcoinu tento rok aj v budúcom roku môže stúpnuť až nad 100 000 dolárov. Podobne ale môže podľa neho klesnúť späť pod 1000 dolárov.

Podľa kalkulácie analytika spoločnosti Cyrrus Lukáša Kovandu môže cena bitcoinu stúpnuť rádovo v rokoch až na 40 miliónov českých korún (približne 1,6 milióna eur). Predpokladom je, aby sa bitcoin rozšíril podobne ako facebook, teda mal viac ako dve miliardy používateľov. Dá sa ale očakávať silné ťaženie proti bitcoinu zo strany regulačných úradov niektorých významných ekonomík, ako je napríklad Čína. Dôveru v bitcoin tiež môže nahlodať jeho zásadný technický nedostatok, dodal Kovanda.

Vzhľadom k vysokej kolísavosti kurzu si Marek nemyslí, že by bitcoin patril medzi investície vhodné napríklad pre sporenie na dôchodok.

„Bitcoin nie je investícia, mena ani komodita. Bitcoin je virtuálne ‚niečo‘, za čím nestojí žiadna reálna hodnota. Aktuálne za ním stojí iba mánia ziskuchtivých bláznov. Kryptomenu odporúčam v prípade, že vás bavia automaty, karty a ruská ruleta,“ dodal Bostl.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná svetová kybernetická mena. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol ovplyvňovať, ani vlády a centrálne banky.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena