Francúzi sťahujú dojčenské mlieko od Lactalisu. Hrozí salmonelóza

Francúzske úrady v nedeľu oznámili masívne stiahnutie dojčenského mlieka vyrábaného skupinou Lactalis pre Francúzsko aj pre zahraničné trhy vzhľadom na riziko kontaminácie salmonelou.

10.12.2017 20:56
debata (1)

Informovala o tom agentúra AFP. Medzi príslušnými krajinami uviedla Alžírsko, Britániu, Maroko, Taiwan, Rumunsko, Grécko, Bangladéš, Čínu, Peru, Gruzínsko či Pakistan. Slovensko uvedené nie je. Skupina Lactalis je popredným svetovým producentom, pôsobí tiež v Česku, nie sú ale k dispozícii informácie, že by sa súčasný problém týkal aj českého trhu.

V českom tlači sa pred časom objavila informácia, že sieť lekární Dr. Max, pôsobiaci v Česku a na Slovensku, rozšírila sortiment o sušené dojčenské mlieka vyrábané vo francúzskom závode Lactalis. Podľa hovorcu siete Michala Petrova ale dodávky pre lekárne Dr. Max boli vyrobené v inom období ako výrobky, ktoré sú momentálne sťahované. „Takže nás sa to netýka, teda nebudeme prijímať žiadne opatrenia,“ povedal Petrov.

V Česku do francúzskej potravinárskej skupiny Lactalis patrí Mlékárna Kunín; pracovníci jej prevádzkarne v Ostrave-Martinovej v nedeľu ČTK povedali, že výroba normálne beží. V prehľade výrobkov Mliekarne Kunín na internetových stránkach žiadne dojčenské mlieko uvedené nie je.

Lactalis už musel začiatkom mesiaca stiahnuť z obchodov dvanásť dodávok dojčenského mlieka zo závodu v Craon na západe Francúzsku. Teraz francúzske ministerstvo hospodárstva a financií vydalo zoznam viac ako 600 sťahovaných položiek, ktorých spotrebu a vývoz zakázalo.

Ide o „obrovské množstvo“, priznal hovorca skupiny Michel Nalet. Stiahnutie sa podľa neho týka takmer 7000 ton výrobkov, ktoré mohli byť potenciálne kontaminované. Nevedel povedať, koľko z tohto množstva sa už mohlo spotrebovať.

Salmonela spôsobuje hnačkové ochorenia, nebezpečná môže byť predovšetkým malým deťom, ako aj starším a chorým ľuďom s oslabeným imunitným systémom kvôli veľkej strate tekutín.

Predchádzajúci pokyn na stiahnutie výrobkov úrady vydali potom, ako salmonela vo Francúzsku postihla dve desiatky dojčiat. Ministerstvo teraz uviedlo, že opatrenia prijaté od 2. decembra nebola schopné odstrániť riziko kontaminácie.

Vo Francúzsku bolo tento týždeň ohlásených päť nových prípadov salmonelózy u dojčiat, z ktorých jedno požívalo ryžové mlieko, ktoré nefigurovalo medzi sťahovanými výrobkami na začiatku mesiaca. „Tieto deti sú v poriadku,“ uistilo ministerstvo.

Hovorca spoločnosti odhadol, že zdrojom kontaminácie mohla byť od 1. do 6. mája jedna zo sušiarní závodu v Craon. „Ako preventívne opatrenie bolo rozhodnuté stiahnuť všetky výrobky vyrobené od 15. februára,“ povedal.

Lactalis cez víkend zastavil svoje prevádzky kvôli ďalšiemu čisteniu a dezinfekcii. Úrady vyzvali rodičov, aby nepoužívali dotknuté výrobky, najmä tie, ktoré sa vo Francúzsku predávajú pod značkami Milumel a Picot. Ide o širokú škálu výrobkov, z ktorých niektoré sa predávajú len v lekárňach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #mlieko