Tender na opravu Vodnej elektrárne Gabčíkovo sa posúva

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba stále nevybral dodávateľa, ktorý zabezpečí generálnu opravu a modernizáciu Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG).

11.12.2017 10:45
debata

Medzinárodný tender, ktorý sa mal skončiť na konci novembra tohto roku, sa totiž predĺžil do konca januára budúceho roka. „K predĺženiu došlo z dôvodu požiadaviek potenciálnych uchádzačov o generálnu opravu Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Vzhľadom na veľký rozsah technologických zariadení požadovali predĺženie lehoty, čomu musel podnik podľa platného zákona o verejnom obstarávaní vyhovieť,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk vedúca kancelárie generálneho riaditeľa Stela Ištvánfyová.

Časový plán generálnej opravy gabčíkovskej elektrárne by predĺženie tendra nemalo výrazne ovplyvniť, keďže ide o niekoľkoročnú investíciu. „Generálna oprava Vodnej elektrárne Gabčíkovo je plánovaná postupne za sebou na približne deväťročné obdobie. Je nutné dodržať zákonné termíny. Veríme v skorý výber dodávateľa a realizáciu generálnej opravy,“ dodala Ištvánfyová.

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba začal s hľadaním dodávateľa, ktorý by pre neho zabezpečil modernizáciu Vodnej elektrárne Gabčíkovo, začiatkom septembra. Predpokladaná hodnota zákazky na generálnu opravu a rekonštrukciu Vodnej elektrárne Gabčíkovo je 71,5 milióna eur. Predmetom zákazky je zhotovenie stavby Sústava vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros, stupeň Gabčíkovo – generálna oprava a rekonštrukcia Vodnej elektrárne Gabčíkovo, vrátane inžinierskej činnosti, generálnej opravy turbogenerátorov, zdvíhacích a ďalších zariadení, opráv, respektíve obstarania nových zariadení, ako aj uvedenie do prevádzky.

Zariadenia gabčíkovskej elektrárne sú v prevádzke od roku 1992 a sú podľa štátneho podniku technicky a morálne opotrebované. Vodná elektráreň Gabčíkovo s celkovým inštalovaným výkonom 720 megawattov je najväčšou vodnou elektrárňou na Slovensku. Jej súčasťou je osem turbogenerátorov, ktoré boli postupne uvedené do prevádzky v rokoch 1992 až 1995.

Štát prevádzkuje Vodnú elektráreň Gabčíkovo prostredníctvom svojho podniku Vodohospodárska výstavba už takmer tri roky. Predošlá vláda Roberta Fica ju odobrala z prenájmu Slovenským elektrárňam, ktoré vtedy majoritne ovládala talianska skupina Enel. Jedným z dôvodov, ktorými vládni predstavitelia obhajovali vypovedanie tridsaťročnej zmluvy o prenájme, bola údajná neochota Slovenských elektrární zrealizovať generálnu opravu gabčíkovskej elektrárne. Tá bola podľa nich akútna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vodná elektráreň Gabčíkovo