Európski ministri vyzvali Spojené štáty, aby prehodnotili daňovú reformu

Ministri financií piatich popredných európskych ekonomík vyzvali Spojené štáty k prehodnoteniu pripravovanej daňovej reformy, ktorá by podľa nich bola diskriminačná a mohla by poškodiť finančný sektor a medzinárodný obchod. Vyplýva to z listu, ku ktorému získala prístup agentúra Reuters.

11.12.2017 21:05
debata (7)

Ministri financií Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Španielska v liste upozorňujú, že navrhovaná spotrebná daň by bola v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a porušovala by dohody týkajúce sa dvojitého zdanenia. Mohla by tak podľa ministrov poškodiť obchod a pohyb investícií medzi Európou a Spojenými štátmi.

List adresovaný americkému ministrovi financií Stevenovi Mnuchinovi tiež varuje, že niektoré časti americkej daňovej reformy by mohli poškodiť medzinárodné bankové a poisťovacie aktivity a odrádzať zahraničné finančné inštitúcie od pôsobenia v Spojených štátoch.

Americký Senát začiatkom mesiaca schválil daňovú reformu, ktorú presadzuje prezident Donald Trump a ktorá znižuje daňové zaťaženie podnikov aj fyzických osôb. Svoju verziu daňovej reformy už skôr schválila Snemovňa reprezentantov, teraz bude nasledovať zmierovacia procedúra oboch komôr, na ktorej konci by mala byť spoločná podoba daňového plánu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Európska únia #Donald Trump