Inflácia v Británii stúpla na šesťročné maximum 3,1 %

Medziročná miera inflácie v Británii sa v novembri oproti očakávaniam vyšplhala na 3,1 percenta, je teda na takmer šesťročnom maxime. Oznámil to v utorok britský štatistický úrad.

12.12.2017 14:18
Libra Foto:
Libra
debata (1)

Najviac stúpli v dôsledku oslabenia britskej libry po minuloročnom hlasovaní o opustení Európskej únie ceny leteniek, počítačových hier a čokolády. Pre rast cien ropy sa pod tlak dostáva aj britská výroba.

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali, že ceny stúpnu len o tri percentá. Pokračuje tak tlak na domácnosti spotrebiteľov, týždenné mzdy a platy sa totiž zvýšili len tempom 2,2 percenta. Spotrebiteľské výdavky sú pritom hlavným motorom ostrovnej ekonomiky.

Miera inflácie sa tak v minulom mesiaci dostala o viac ako percentuálny bod nad dvojpercentný cieľ britskej centrálnej banky. Guvernér Bank of England (BoE) Mark Carney preto teraz musí napísať ministrovi financií Philipovi Hammondovi list s vysvetlením, ako chce dosiahnuť zníženie rastu cien späť pod stanovený inflačný cieľ.

BoE minulý mesiac zvýšila prvýkrát po desiatich rokoch hlavnú úrokovú sadzbu na 0,5 percenta z 0,25 percenta. Podľa Carneya by inflácia mala v týchto mesiacoch kulminovať. V nasledujúcich troch rokoch ju BoE očakáva tesne pod dvoma percentami.

Naposledy podával guvernér ministrovi financií vysvetlenie v decembri 2016 v reakcii na vtedajšie októbrové spomalenie inflácie na 0,9 percenta. Jeho nový list bude uverejnený vo februári budúceho roka.

Očakáva sa, že BoE na svojom štvrtkovom zasadnutí udrží súčasnú úrokovú sadzbu bez zmeny. Libra v reakcii na správu o zvýšení inflácie posilnila k doláru, klesla ale cena britských štátnych dlhopisov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Veľká Británia