Fed zvýšil základný úrok o štvrť percentuálneho bodu

Americká centrálna banka v stredu podľa očakávania zvýšila základný úrok o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 1,25 až 1,50 percenta.

14.12.2017 00:00
debata

Výhľad rastu úrokov na budúci rok ponechala bez zmeny, hoci predpokladá v najbližšej dobe zrýchlenie ekonomického rastu. V roku 2018 Fed počíta so zvýšením úrokov trikrát, rovnako ako v tomto roku.

Podľa svojho najnovšieho výhľadu chce Fed zvyšovať úroky trikrát aj v roku 2019, a to až na úroveň 2,8 percenta. Rovnakú prognózu Fed poskytol aj v septembri.

Menový výbor vo svojom vyhlásení uviedol, že ekonomická aktivita rastie solídnym tempom a solídna je aj tvorba pracovných miest, zlepšili sa tiež prognózy rastu a nezamestnanosti na budúce roky. Hrubý domáci produkt má v budúcom roku vzrásť o 2,5 percenta, v septembri banka čakala zvýšenie o 2,1 percenta. Miera nezamestnanosti má potom budúci rok klesnúť na 3,9 percenta. V predchádzajúcom výhľade Fed čakal mieru nezamestnanosti 4,1 percenta.

Inflácia má ďalší rok zostať pod dvojpercentným cieľom, stanoveným Fedom ako strop cenovej stability. Nízka inflácia podľa analytikov naznačuje, že členovia menového výboru nevidia dôvod na rýchlejšie zvyšovanie sadzieb, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed