Predaj áut v EÚ stúpol v novembri o 5,9 percenta

Predaj áut v Európskej únii sa v novembri zvýšil medziročne o 5,9 percenta na 1 216 702 vozidiel. K rastu prispela skutočnosť, že tohtoročný november mal o jeden pracovný deň viac.

14.12.2017 09:51
debata (2)

Z veľkých automobiliek sa darilo hlavne PSA Group a Toyote. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Za 11 mesiacov predaj áut stúpol o 4,1 percenta na viac ako 14 miliónov.

Rast predaja zaznamenalo v novembri takmer všetkých päť najväčších trhov. Najviac rástol predaj v Španielsku, a to o 12,4 percenta. O viac ako desať percent bol predaj vyšší tiež vo Francúzsku. Jedinou výnimkou bola Británia, kde predaj áut ôsmy mesiac za sebou klesol. Británia je druhým najväčším automobilovým trhom v Európe a na dopyt tu má negatívny vplyv slabá dôvera spotrebiteľov a neistota týkajúca sa budúcnosti vozidiel s naftovým motorom, napísala agentúra Reuters.

Predaj francúzskej automobilky PSA, ktorej patria značky Peugeot, Citroën a Opel, sa zvýšil v novembri o 83 percent. Prispela k tomu novo kúpená divízie Opel-Vauxhall, ktorá nebola vlani do výsledkov zahrnutá. PSA je druhým najväčším predajcom áut v EÚ, za skupinou Volkswagen. Predaj Toyoty vzrástol o 12 percent. Skupine Volkswagen, kam patrí aj česká Škoda Auto, sa predaj zvýšil o 5,5 percenta, hlavne vďaka vysokému rastu značiek Škoda a Seat. Z veľkých automobiliek predaj klesol automobilke FCA Group, majiteľovi značiek Fiat a Chrysler, a to o 1,3 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky