PAS: Podnikateľské prostredie je stále horšie

Zhoršovanie podnikateľského prostredia na Slovensku sa stále nezastavilo. V treťom štvrťroku 2017 bol trend len o málo miernejší ako v predchádzajúcom.

14.12.2017 11:23
debata (5)

Pravidelný kvartálny prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) ukázal, že Index podnikateľského prostredia (IPP) sa už dostal na úroveň 48,6 bodu. Oproti druhému štvrťroku 2017 tak klesol o 1,96 %. Informoval o tom na tlačovej besede výkonný riaditeľ aliancie Peter Kremský.

Rovnako ako v predchádzajúcom období bol najnegatívnejšie hodnotený indikátor uplatňovania princípu rovnosti pred zákonom (zhoršil sa o 7,45 %). Najhorší údaj v histórii podľa PAS zaznamenal indikátor kvalita a dostupnosť vstupov a pracovnej sily (-7,23 %). Z prieskumu vyplýva aj veľmi negatívne vnímanie podnikateľov položky vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva (-5,21 %) či funkčnosť politického systému v štáte (-4,95 %). K lepšiemu sa podľa podnikateľov vyvíjajú oblasti investičný a technologický rozvoj, kvalita produkcie a služieb, prístup k finančným zdrojom či napĺňanie zámerov podniku (všetko zhruba +1 %).

PAS vidí problém aj v nedostatku kvalifikovaných ľudí, ktorý podľa aliancie brzdí ekonomiku. „Možno očakávať, že už v najbližšom štvrťroku sa problémom číslo jeden, ktorý najviac ohrozuje podnikateľské prostredie a konkurencieschop­nosť na Slovensku, stane podľa názoru podnikateľov práve nedostatok pracovných síl. Mnohí z nich sa sťažujú na nedostatočné vzdelanie a zručnosti uchádzačov o zamestnanie, či ich neprimerané mzdové nároky, ktoré si podnikatelia nemôžu dovoliť uspokojiť,“ vysvetlil Kremský. Zároveň dodal, že podnikateľom nepomáha ani štát zvyšovaním minimálnej mzdy, odvodov a zmrazením odpočítateľných položiek, z čoho v konečnom dôsledku aj tak vyplýva, že zamestnanci dostanú v čistom často iba polovicu financií, ktoré na nich firma vynaloží.

Index podnikateľského prostredia vychádza z hodnotenia podnikateľov, ktorí ním oceňujú pokrok alebo úpadok jednotlivých oblastí podnikateľského prostredia. Základným obdobím na výpočet indexu bol 1. júl 2001. Odvtedy PAS publikovala už 65. hodnotu tohto indexu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #Podnikateľská aliancia Slovenska #podnikanie