Daniari za vás vyplnia daňové priznanie, začínajú s autami

Prvýkrát v histórii Finančná správa dopredu vyplní daňové priznanie k dani z motorových vozidiel za daňovníka a pošle mu ho na kontrolu. Keď bude v poriadku, môže ho hneď podať. Týka sa to daňovníkov, ktorí s Finančnou správou komunikujú elektronicky.

14.12.2017 14:58
debata (2)

Uviedol to šéf Finančnej správy František Imrecze. Predvyplnené daňové priznanie bude generované automaticky, z údajov, ktoré má Finančná správa vo svojich databázach. Z týchto údajov sa vypočíta aj aktuálna sadzba dane. Ak bude všetko v poriadku, daňovník môže priznanie hneď podať. Priznanie bude v elektronických schránkach, ktoré majú daňovníci sprístupnené na portáli Finančnej správy.

Ak si daňovník nesplnil ohlasovaciu povinnosť, tak zmena o ktorej daniari nevedia, nebude pri automatickom vypĺňaní zohľadnená. Kto si údaje pravidelne aktualizuje, bude mať ušetrenú robotu s vypĺňaním priznania.

Ďalšou daňou má byť daň zo závislej činnosti, ktorá uľahčí prácu zamestnávateľom pri nahlasovaní príjmov a počtov zamestnancov, potom by mohla prísť na rad daň z pridanej hodnoty. Tieto ďalšie kroky sú plánované až neskôr, v priebehu roku 2018.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa