Únia už chráni aj Skalický rubín

Európska komisia v piatok schválila žiadosť o zápis dvoch názvov vín do registra Chránených označení pôvodu (CHOP) pre slovenský „Skalický Rubín“ a pre francúzsky „La Clape“. Informovalo o tom Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

15.12.2017 14:02
debata

„Skalický rubín je ďalším z radu slovenských vín, ktoré sú medzi európskymi chránenými označeniami pôvodu. V európskom registri je tak spolu zapísaných 21 slovenských chránených označení vín, vrátane Vinohradníckej oblasti Tokaj. Na európskej úrovni má ochranu aj ďalších 19 slovenských produktov, medzi inými Slovenská bryndza, Zázrivský korbáčik či Skalický trdelník. Je dôležité, že kvalitné tradičné slovenské potraviny sú chránené na európskej úrovni a môžeme byť na ne právom hrdí," uviedol vedúci zastúpenia Dušan Chrenek.

„Skalický Rubín“ je červené víno s intenzívnou, rubínovočervenou farbou. Toto víno musí byť vyrobené len z hrozna dopestovaného na presne ohraničenom území kopca Vintoperk, ktorý má charakteristické zloženie pôdy dávajúce tomuto vínu výsledný charakter. Víno je charakteristické svojou plnou chuťou, výrazným obsahom tanínov a svojou farbou, od ktorej sa odvíja aj historický názov tohto vína.

Zemepisná jednotka na výrobu vína Skalický rubín je ohraničená hranicami katastrálneho územia mesta Skalica a hranicami katastrálnych území obcí Mokrý Háj, Popudinské Močidlany, Prietržka, Radošovce a Vrádište. Rozloha zemepisnej jednotky je zhruba 50 kilometrov štvorcových. Dva nové názvy, ktoré schválila Európska komisia, vstúpia do viac ako 1 750 názvov vín, ktoré sú už chránené.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #skalica #Skalický rubín