Svet ovládla chémia. Lieky a potraviny zhŕňajú miliardy

Na jednej strane sú pacienti v ordináciách a ľudia v obchodoch s potravinami. Na strane druhej zase farmaceutické firmy či výrobcovia hnojív, ktoré síce spotrebiteľom po chuti nie sú, ale podporujú rast plodín, teda aj biznis. To je, zdá sa, hlavné. Tí čo točia skutočné peniaze, vedia, že v chémii je budúcnosť a prinesie ešte viac miliárd. Či to je všetko v prospech spotrebiteľov, sa snažia ustriehnuť rôzne regulačné orgány, ktoré však často ťahajú za kratší koniec.

18.12.2017 11:00
protest, farmafirmy, Rakúsko Foto:
Aktivisti po celom svete ju nazývajú "pekelnou fúziou". Snahy nemeckého Bayeru a amerického Monsanta o zlúčennie však pokračujú. Snímka je z jedného z tohtoročných protestov v Rakúsku.
debata (4)

Hoci sa o jednej z najväčších fúzií firiem v histórii hovorí už vyše roka a pol, nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer ešte stále nemá isté, či bude môcť kúpiť amerického výrobcu osív Monsanto. Objem transakcie by mal dosiahnuť 66 miliárd dolárov, teda asi 56 miliárd eur.

Európska komisia podľa bruselských zdrojov pošle Bayeru varovanie v súvislosti s touto akvizíciou. Brusel tak chce donútiť Bayer k ďalším ústupkom. Obavy vyplývajú najmä z toho, že spojenie týchto dvoch agrochemických gigantov naruší konkurenčné prostredie, respektíve vytlačí z trhu menších hráčov a následne zvýši ceny.

Definitívne rozhodnutie o tom, či Brusel v nadchádzajúcich týždňoch pošle tzv. vyhlásenie o výhradách, však podľa nemenovaného zdroja zatiaľ nepadlo. Dokument však má obsahovať zoznam konkrétnych požiadaviek, ktoré bude musieť nemecký koncern splniť. Mal by sa tak okrem iného zaviazať k vyšším investíciám do výskumu a inovácií. Ak Bayer požiadavky nesplní, komisia historicky najväčšiu transakciu nemeckej firmy neschváli.

Ľudia chcú zastaviť fúziu

Celá megafúzia musí získať súhlas európskej komisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej. Tá by o celom obchode mala rozhodnúť do piateho marca budúceho roka. Väčšina analytikov oslovených agentúrou Reuters predpokladá, že Vestagerová bude od Bayeru požadovať predaj ďalších divízií, aby firma nezískala monopolné postavenie či už na trhu s osivami, alebo na trhu s poľnohospodárskou chémiou. „Rôzne dohady a klebety nekomentujeme,“ vyhlásil hovorca Bayeru Utz Klages.

Proti fúzii Bayeru a Monsanto sa rozbehli aj petície, v ktorých ľudia žiadajú, aby k tejto „pekelnej fúzii“ nikdy nedošlo. Požiadavky aktivistov sú však z veľkej časti mimo kompetencií Vestagerovej. „Viacerými vašimi požiadavkami sa zaoberajú moji kolegovia, ktorí sa zaoberajú bezpečnosťou potravín a ochranou práv spotrebiteľov,“ uviedla ešte v auguste dánska eurokomisárka.

Bayer by sa vďaka akvizícii stal najväčším výrobcom pesticídov a osiva na svete, čo vyvoláva ostrú kritiku aj v ekologických a poľnohospodárskych skupinách. Aktivisti upozorňujú aj na možné negatívne dosahy obchodu na životné prostredie a ľudské zdravie. Spoločnosť už síce súhlasila, že predá časť výroby osív a herbicídov firme BASF za 5,9 miliardy eur, no zdá sa, že ani tento ústupok nemusí Bruselu stačiť. Komisia má povinnosť preskúmať všetky prípady, keď celosvetový obrat účastníkov transakcie presiahne päť miliárd eur. Fúzia Bayer-Monsanto s celosvetovým obratom 23 miliárd eur je ďaleko za touto hranicou.

Spájanie miliárd

Monsanto je s podielom 26 percent jednotkou na trhu s osivami, vyrába však aj napríklad prostriedok na hubenie buriny Roundup. S týmto produktom však majú farmári problémy, lebo burina začína byť voči Roundupu odolná. Monsanto má zhruba 20-tisíc zamestnancov a trhovú kapitalizáciu 42 miliárd dolárov.

Bayer je medzi ľuďmi známy najmä ako farmaceutická spoločnosť. Už vyše storočia napríklad vyrába aspirín. Firma je však aktívna v mnohých oblastiach, okrem iného vo výrobe osív, prostriedkov na ochranu plodín pred škodcami a na ničenie buriny. Vyrába aj plasty a je druhým najväčším producentom chemikálií pre poľnohospodársku produkciu s globálnym trhovým podielom 18 percent. Trhová hodnota firmy Bayer, ktorá má po celom svete približne 117-tisíc zamestnancov, je 90 miliárd dolárov.

Bayer a Monsanto však nie sú jedinými agrochemickými firmami, ktoré pracujú na akvizíciách a spojeniach. Čínska spoločnosť ChemChina kupuje švajčiarsku Syngentu za 43 miliárd dolárov. Tento obchod bol uzavretý tesne po tom, čo Syngenta odmietla práve ponuku Monsanta. Na spolupráci sa dohodli aj ďalšie dva obrovské koncerny DuPont a Dow, ktorých spoločná trhová hodnota dosahuje 130 miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #spotrebitelia #regulácia #farmaceutické firmy