Bitcoin je ako tulipánová horúčka

S digitálnou menou bitcoin sa v noci na pondelok začalo obchodovať na ďalšom veľkom termínovanom trhu.

18.12.2017 14:20
debata (4)
Hodnota kontraktu na bitcoin so splatnosťou v januári na americkej burze CME otvorila na 20 650 dolárov, neskôr zostúpila pod 19 000 dolárov. Mnohí odborníci čakajú, kedy bitcoinová bublina spľasne. Guvernér dánskej centrálnej banky Lars Rohde varoval pred investíciami do bitcoinu. „Pokles bude smrteľný,“ povedal Rohde. Bitcoin prirovnal k takzvanej tulipánovej horúčke, ktorá v roku 1637 zasiahla Holandsko a viedla k prudkému rastu a následnému pádu cien tulipánových cibuliek. Pred spľasnutím bubliny stála jedna tulipánová cibuľka toľko, čo najdrahšie domy v Amsterdame a neskôr stratila celú hodnotu. Veľa ľudí prišlo o všetko.

Podľa analytika Spencera Bogarta zo spoločnosti Blockchain Capital začalo obchodovanie s takzvanými futures na bitcoin na CME bez väčšieho rozruchu. „Je to úplne nová trieda aktív a veľa investorov sa zrejme rozhodlo počkať, ako sa situácia vyvinie, než na tento trh vstúpia,“ uviedol Bogart.

CME začala obchodovanie s termínovanými kontraktmi na bitcoin týždeň po konkurentovi CBOE. Termínované kontrakty sú považované za dôležitý krok k posilneniu legitimity bitcoinu a mohli by k tejto digitálnej mene prilákať veľkých inštitucionálnych investorov, uviedla agentúra Reuters. Nemecký burzový operátor Deutsche Börse minulý týždeň oznámil, že takisto uvažuje o spustení obchodovania s termínovými kontraktmi na bitcoin.

Aktuálna cena bitcoinu na internetovej burze Bitstamp sa v pondelok ráno pohybovala okolo 18 600 dolárov. Na začiatku tohto roka pritom jeden bitcoin stál menej ako 1 000 dolárov. Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná svetová kybernetická mena.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena