Časti starodôchodcov sa zdvihne penzia

Sociálna poisťovňa už začala prepočítavať penzie zhruba 135-tisíc starodôchodcom, ktorí mohli byť na dôchodkových dávkach ukrátení legislatívnymi pravidlami platnými pred rokom 2004.

18.12.2017 15:43 , aktualizované: 19.12.2017 09:30
debata

Ako informovala riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Michaela Putecová, asi 52 tisícom z nich urobila inštitúcia prepočet hromadne, a to už počas novembra. Bola to skupina seniorov, ktorí odišli do dôchodku pred 1. októbrom 1988. Všetkým, ktorí na základe tohtoročnej novely zákona o sociálnom poistení splnili kritériá zvýšenia dávky, sa dôchodky od 1. januára zdvihnú o jednotnú sumu 25,50 eura. „Rozhodnutia, ktoré sme v týchto prípadoch vydali, sú už teraz expedované poberateľom starobných dôchodkov a budú expedované ešte počas januára,“ uviedla Putecová.

Zvyšnej skupine približne 83-tisíc starodôchodcov, ktorí do penzie odchádzali v období po 1. októbri 1988 až do konca decembra 2004, Sociálna poisťovňa penzie prehodnotí individuálne. Keďže mnohokrát pôjde o zložité procesy, pri ktorých bude potrebné dohľadávať veľa údajov z minulosti, má na to čas až do 31. októbra 2018.

Každému penzistovi z tejto skupiny, priblížila Putecová, sa vypočíta suma penzie, na ktorú by mal nárok pri odchode na dôchodok v roku 2004. Ak vyjde vyššia oproti tej, ktorú reálne dostal výmerom na základe pravidiel platných v čase skutočného odchodu, so spätnou platnosťou k 1. januáru 2018 mu priznajú túto vyššiu sumu. Ak by však nanovo určená suma bola nižšia, zostane mu doterajšia suma. „V týchto prípadoch teda nebude zvýšenie rovnaké pre každého,“ zdôraznila riaditeľka odboru. Znamená to, že niekto môže získať najviac 5, iný 50, ďalší aj vyše 100 eur.

Individuálne prepočty budú robiť zamestnanci poisťovne na základe spisového materiálu dôchodcu a s pomocou osobitne vyvinutého počítačového programu. Vybavovaní klienti budú úradníkom posúvaní automaticky, postupne v závislosti od dátumu narodenia. „Pôjde sa od najstarších po najmladších,“ dodala šéfka odboru.

V súčasnosti žije 451-tisíc starodôchodcov, čiže penzistov, ktorým Sociálna poisťovňa priznala dôchodok pred 1. januárom 2004. Ako znovu pripomenul jej hovorca Peter Višváder, odškodnenie sa zďaleka nebude týkať všetkých, ale len zhruba tretiny starodôchodcov. „A nebudú to tí, ktorí majú najnižšie dôchodky, ale tí, ktorí boli aktuálnymi pravidlami oproti neskoršiemu stavu najviac poškodení,“ vysvetlil. Teda skôr tí, ktorí sa výškou svojej penzie najviac solidarizovali s nízkopríjmovými penzistami.

O prepočet penzie netreba žiadať, poisťovňa ho vykoná automaticky. Nemá však ani význam výplatu zvýšeného dôchodku urgovať, ako poznamenal Višváder, početné telefonáty a žiadosti zdržiavajú zamestnancov poisťovne, ktorých v súvislosti s výkonom tejto zákonnej požiadavky nepribudlo, pri práci.

Každý si však môže sám predbežne overiť, či na prehodnotenie dávky bude mať nárok alebo nie. Hovorca odporúča využiť na to kalkulačku na stránke socpoist.sk, do ktorej treba zadať iba rok priznania starobného dôchodku, v tom čase platný dôchodkový zákon a priemerný mesačný zárobok, z ktorého bola penzia priznaná. Všetky tieto informácie sú uvedené v dôchodkovom výmere.

Prepočítavať sa budú výhradne dôchodky starobné, teda nie vdovské, vdovecké či iné. V prípade, že starodôchodca v priebehu obdobia určeného na prepočty umrie, na sumu navýšenia od 1. januára do úmrtia získajú nárok jeho dediči.

Na zvýšenie penzie starodôchodcov by podľa pôvodného návrhu rezortu práce malo v roku 2018 ísť približne 50 miliónov eur.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #starodôchodcovia