Brusel: Zisky Ikey končia v daňových rajoch

Brusel spustil hĺbkové vyšetrovanie platieb daní vo švédskom nábytkárskom gigante Ikea. Európska komisia sa domnieva, že dve daňové rozhodnutia v Holandsku, ktoré spoločnosti Inter IKEA umožňovali platiť nižšie dane, mohli predstavovať neoprávnenú výhodu voči iným firmám. To by bolo porušením úniových pravidiel o štátnej pomoci.

18.12.2017 17:07 , aktualizované: 19.12.2017 09:30
debata (2)

„Všetky spoločnosti, či už malé, alebo veľké, nadnárodné alebo iné, by mali plniť svoje daňové povinnosti. Členské krajiny nemôžu nechať vybrané firmy platiť menšie dane alebo im umožňovať umelý presun ziskov inam,“ vyhlásila eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Tá je známa svojím nekompromisným bojom proti daňovým hriešnikom spomedzi veľkých nadnárodných koncernov. Ikea tak bude zrejme ďalším ostro sledovaným prípadom po kauzách firiem ako Apple, Amazon alebo Starbucks.

Vyšetrovanie sa bude týkať najmä holandskej spoločnosti Inter Ikea Systems. Tá je dcérskou firmou Inter Ikey a táto spoločnosť je zase tá, ktorá vyberá trojpercentné poplatky od obchodov po celom svete, ktoré platia za možnosť využívať ochrannú známku Ikea i celý koncept predaja známej švédskej nábytkárskej spoločnosti. Ikea má na Slovensku len jeden obchod v Bratislave i keď sa už roky hovorí, že druhú predajňu by mohla otvoriť v Košiciach. Zatiaľ sa tak však nestalo.

Európska komisia začala hĺbkové prešetrovanie firmy po tom, čo došla k predbežnému záveru, že dve daňové rozhodnutia holandských úradov z rokov 2006 a 2011 výrazne znížili zdaniteľné príjmy tejto firmy. Holandsko je spolu s Luxemburskom či Maltou niekedy označované ako daňový raj v Európskej únii.

Ikea sa bráni, že žiadne zákony neporušila. „Skupina Inter Ikea vrátane dcérskej spoločnosti Inter Ikea Systems je zaviazaná platiť dane v súlade so zákonmi a nariadeniami. Spôsob, akým sme boli zdanení národnými úradmi, je podľa nás v súlade s pravidlami EÚ. Je dobré, že to vyšetrovanie objasní a potvrdí,“ uviedla Ikea v oficiálnom stanovisku.

Eurokomisárka Vestagerová neuviedla, o koľko Ikea zaplatila nižšie dane, než podľa Bruselu mala. Podľa agentúry AFP sa však hovorí o tom, že Ikea medzi rokmi 2009 až 2014 zaplatila na daniach o miliardu eur menej, ako mala. Vyšetrovanie Ikey naštartovala bruselská Strana zelených. Tá dlhodobo vyvíjala silný tlak, aby praktiky Ikey boli preverené. „Pre Zelených je to obrovský úspech, pretože celé to začalo našou sťažnosťou,“ uviedol europoslanec Sven Giegold. „Je šokujúce, že Holandsko, jedna zo zakladateľských krajín Európskej únie, je jedným z najväčších daňových rajov na svete,“ dodal.

Celá daňová schéma mala vyzerať tak, že Inter Ikea Systems platila ďalšej firme z koncernu Ikea, tentoraz luxemburskej I. I. Holding. Tej patrili práva duševného vlastníctva súvisiace so značkou Ikea. Poplatok mal predstavovať výraznú časť celkových príjmov holandskej Inter Ikea Systems. Peniaze po presune do Luxemburska však podľa komisie unikli zdaneniu, pretože I. I. Holding podliehala v krajine zvláštnemu daňovému režimu a bola vyňatá z povinnosti platiť firemné dane. V roku 2006 túto luxemburskú prax komisia označila za nezlučiteľnú s pravidlami únie o štátnej pomoci a žiadala jej plné ukončenie do konca roka 2010. Spoločnosť Inter Ikea Systems následne od luxemburskej firmy dané práva odkúpila s využitím vnútrokorporátnej pôžičky od materskej firmy z Lichtenštajnska. V roku 2011 podľa Bruselu holandské daňové orgány potvrdili cenu aj úroky tejto pôžičky ako položku, ktorú si Inter Ikea Systems môže odpočítať z daní. Výsledkom má byť, že úroky, ktoré zodpovedajú výraznej časti zisku firmy, sa nezdanené presúvali do Lichtenštajnska.

Na podobnom princípe mal „fungovať“ aj predajca kávy Starbucks. Brusel neskôr rozhodol, že firma musí doplatiť dane vo výške 30 miliónov eur. Oveľa väčšou rybou pre Vestagerovú však bol výrobca elektroniky Apple. Začiatkom tohto mesiaca Apple pre svoje aktivity v Írsku začať splácať daňové nedoplatky v objeme až 13 miliárd eur.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Holandsko #Ikea #daňové raje