Korekčný mechanizmus v rozpočte spúšťať netreba

Dodatočná korekcia v rozpočte nie je potrebná. Zhodli sa na tom po vyhodnotení plnenia pravidla o vyrovnanom rozpočte na základe októbrovej notifikácie deficitu a dlhu za rok 2016 od Eurostatu ministerstvo financií (MF) a Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Napriek tomu vychádza rozpočtová rada z údajov o niečo horších ako rezort financií.

19.12.2017 15:07
debata

Kým ministerstvo vo svojom hodnotení uvádza štrukturálny deficit za rok 2016 na úrovni 1,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), rozpočtová rada vidí štrukturálny schodok o 0,1 percentu­álneho bodu vyšší. Takisto odchýlku vo výdavkovom pravidle konštatuje RRZ na úrovni 0,5 %, kým rezort financií v objeme 0,4 % výkonu ekonomiky.

„Rozdiely v hodnotení Ministerstva financií SR a RRZ vyplývajú najmä z odlišného zohľadnenia dodatočných faktorov a jednorazových vplyvov,“ konštatuje sa v správe rozpočtovej rady. Ministerstvo podľa nej nezohľadnilo dodatočné príjmy rozpočtu, úsporu úrokových nákladov dlhu, vplyv opatrení bez vplyvu na dlhodobú udržateľnosť a nepredpokladá dodatočné korekcie po roku 2017, ktoré podľa rady môžu zhoršiť hodnotenie vývoja štrukturálneho sal­da.

Na druhej strane rezort financií počíta s vyšším negatívnym vplyvom výdavkov na spolufinancovanie na vývoj upravených výdavkov, čo sprísnilo hodnotenie výdavkového pravidla. V rámci jednorazových vplyvov tiež ministerstvo podľa rady neuvažuje s jednorazovým znížením pohľadávok štátu z pokuty uloženej za kartel v sektore stavebníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #ministerstvo financií #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť