Zisky firiem rastú, odmeny či 13. a 14. plat dostala štvrtina zamestnancov

Až pokles nezamestnanosti k šiestim percentám donútil firmy, aby zamestnancom viac vyplácali koncoročné prémie. Popri rastúcich ziskoch sa podniky čoraz viac pretekajú v platoch, aby si ľudí udržali. Priemerná mzda v krajine aktuálne prekračuje úroveň 1 000 eur za mesiac a je to aj vďaka odmenám.

21.12.2017 06:00
kia, automobilka Foto: ,
,,Vzhľadom na predpokladaný výrobný výsledok v roku 2017 by mal výrobný bonus vyplatený v januári 2018 dosiahnuť viac ako 700 eur," uviedol hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé. V decembrovej výplate ľudia zas dostávajú bonus vyplatený za naplnenie výrobného plánu. (Ilustračná foto)
debata (17)

Podľa prieskumov viac ako štvrtina zamestnancov dostala na konci roka odmeny v desiatkach eur navyše či rovno 13. alebo 14. plat. Podniky si pri 4-percentnom raste ekonomiky môžu dovoliť dvíhať platy, keďže im stúpajú aj zisky. Slovenský podiel miezd na hrubom domácom produkte stále dosahuje len zhruba 40 percent a v rozvinutých západných krajinách tento ukazovateľ bežne presahuje hodnotu 50 percent.

To, že ľudia sa majú lepšie, možno vidieť aj na radoch pri pokladniach v nákupných centrách, ale aj pri predaji stromčekov a kaprov. Vianočné obdobie biznisu praje a obchodníci majú v ňom oproti iným častiam roka tržby vyššie aj o sto percent.

Veľkou koncoročnou mzdovou zmenou je pre nás zvýšenie platov, ktoré sa od septembra dotklo dvoch tretín našich zamestnancov.
Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko

Ľudia zase v obchodoch míňajú, čo zarobili navyše. Denník Pravda oslovil 19 veľkých zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú desaťtisíce Slovákov. Z nich až 12 spoločností vyplatí svojím zamestnancom určitú formu vianočnej odmeny. Ďalších päť firiem odmeňuje svojich zamestnancov individuálne na základe splnenia stanovených cieľov, prípadne odmeny vyplatí až v lete. Zvyšné dve spoločnosti vsadili na razantnejšie zvyšovanie základných miezd.

K top ziskovým sektorom domácej ekonomiky patria telekomunikačné spoločnosti. „Tento rok sme vyplatili plošne mimoriadnu odmenu vo výške 250 eur,“ povedal Peter Kimijan, hovorca Slovak Telekom. Spoločnosť na Slovensku zamestnáva približne 3 300 ľudí. Mzda každého zamestnanca je zároveň zložená z pevnej a variabilnej časti. „Druhá zložka odmeňovania sa vypláca podľa typu pozície na mesačnej, kvartálnej alebo ročnej báze,“ dodal Kimijan.

Ďalší telefónny operátor O2 Slovakia ponúka zamestnancom dni voľna navyše, ktoré si väčšinou čerpajú práve na konci roka alebo medzi sviatkami. „Vyplácanie odmien u nás nie je časovo viazané na Vianoce alebo iné obdobie roka, ale sú pridelené na základe výkonu dvakrát ročne, respektíve pre konzultantov v predajniach a call centre každý mesiac,“ priblížila Tereza Molnár, hovorkyňa O2 Slovakia. Pre telefónnych operátorov je jednou z budúcoročných priorít rozširovanie a zlepšovanie telefónnych sietí.

Banky majú z čoho dávať

Vysoké zisky majú slovenské banky. Za prvých 9 mesiacov tohto roku všetky na Slovensku podnikajúce banky vykázali zisk vo výške 494 miliónov eur. Vo väčšine bánk sú koncoročné odmeny vyplácané v závislosti od dosiahnutia stanovených cieľov každého jedného zamestnanca.

Ilustračné foto. Foto: ARCHÍV MESTA POPRAD
zamestnanie, praca, zamestnanci, telefonista Ilustračné foto.

„Všetci zamestnanci banky majú vyplácanú ročnú pohyblivú zložku mzdy. Základnou podmienkou na vyplatenie je splnenie kľúčových ukazovateľov výkonnosti banky a plnenie cieľov jednotlivými zamestnancami. Odmeny vyplácame vždy až v nasledujúcom roku po potvrdení koncoročných výsledkov,“ uviedla hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Podobný systém odmeňovania majú viaceré banky.

„Zamestnancom banky vyplácame ročné odmeny a to po uzavretí finančného roka v prvom kvartáli nasledujúceho roka,“ povedala Zuzana Žiaranová, hovorkyňa Tatra banky. Samotná výška odmeny sa odvíja od konkrétnej pracovnej pozície, splnení výkonnostných ukazovateľov banky a individuálnych cieľov konkrétneho pracovníka. Pre slovenský finančný sektor bude v roku 2018 najväčšou výzvou zastavenie klesajúcich ziskov, ktoré smerom nadol tlačia hlavne nateraz nízke úroky na hypotékach.

Letisko obnovilo prémie

Posledné roky nemali žiadne vianočné odmeny zamestnanci bratislavského letiska. „Vzhľadom na to, že v tomto roku sme zaznamenali najvyťaženejšie prevádzkové obdobie za posledných 9 rokov, sa vedenie letiska rozhodlo vyplatiť zamestnancom v decembrovej výplate vianočné odmeny,“ povedala Veronika Ševčíková, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava.

Odmenu vo výške 300 eur v hrubom dostali viac ako jeden rok zamestnaní ľudia a kratšie pracujúci zamestnanci dostali 150 eur v hrubom. Celkovo na letisku pracuje 604 ľudí a priemerná mzda bola v minulom roku 927,60 eura. Čo sa týka budúceho roka, prioritou je rozširovanie leteckých spojení a napríklad 27. marca 2018 sa začne spolupráca so spoločnosťou Georgian Airways, ktorá začne dvakrát týždenne prevádzkovať pravidelné lety do gruzínskeho Tbilisi a späť.

Časť železničiarov bez odmien

Bez mimoriadnych vianočných alebo koncoročných odmien ostanú zamestnanci Železničnej spoločnosti Slovensko. „Veľkou koncoročnou mzdovou zmenou je však pre nás zvýšenie platov, ktoré sa od septembra dotklo dvoch tretín našich zamestnancov najmä v ,robotníckych' profesiách na úsekoch prevádzky a údržby,“ povedal Tomáš Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Viac peňazí na výplatných páskach majú mať napríklad rušňovodiči, opravári alebo údržbári. Pre Železničnú spoločnosť Slovensko aktuálne pracuje 5 964 ľudí a priemerná mzda je vo výške 1 024 eur.

Podobne s vyplácaním novoročných ani koncoročných odmien nemôžu počítať zamestnanci Cargo Slovakia. „Systém odmeňovania je postavený na princípe podielu zamestnancov na plnení jednotlivých úloh v priebehu roka, resp. na úspešnej realizácii jednotlivých projektov. Po ich priebežnom vyhodnotení môžu byť vyplatené odmeny zamestnancom počas celého roka,“ priblížila Silvia Kuncová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Cargo.

Táto firma aktuálne zamestnáva 5 650 ľudí a počas prvých 9 mesiacov tohto roka dosiahla priemerná mzda úroveň 940 eur. Pre nákladného vlakového prepravcu je v roku 2018 prioritou uzatvorenie viacročného prepravného kontraktu so spoločnosťami pôsobiacimi v hutníckom priemysle.

Platy na Horehroní vyše tisíc eur

S odmenou vo výške 200 eur v hrubom môže v železničnom biznise počítať 13 791 zamestnancov Železníc SR. Spoločnosť sa zameriava hlavne na údržbu 3 600 kilometrov koľajových tratí a za najväčšiu budúcoročnú výzvu považuje zmodernizovanie dvoch dopravných úsekov medzi Devínskou Novou Vsou a Kútmi, ako aj Popradom a Lučivnou. Zamestnanci ŽSR mali za prvých 11 mesiacov tohto roku priemerný plat vo výške 960,24 eura.

Medzi úspešné hutnícke firmy dlhé roky patria Železiarne Podbrezová. „Naši zamestnanci majú aj tento rok v mzde za mesiac november vyplatený vianočný plat,“ ubezpečila Mária Niklová, personálna riaditeľka Železiarní Podbrezová. Pre túto spoločnosť pracuje 3 250 zamestnancov a priemerná mzda za rok 2017 je v predpokladanej výške 1 116 eur. S vianočnou odmenou vo výške 300 eur môžu predbežne počítať zamestnanci Slovenského plynárenského priemyslu. "Vianočná odmena je viazaná na splnenie stanoveného finančného ukazovateľa, ktorým je miera ovplyvniteľných nákladov,“ priblížil Ondrej Šebesta, hovorca Slovenského plynárenského priemyslu.

Automobilkám sa darí

S mimoriadnymi odmenami môžu počítať aj ľudia pracujúci v prosperujúcich podnikoch slovenského automobilového priemyslu. „Naši zamestnanci každý rok dostanú v lete dovolenkový a v zime vianočný plat. Výška vianočného platu závisí od počtu odpracovaných rokov a vyplatený bol so mzdou za mesiac november,“ uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. Pre najväčší na Slovensku pôsobiaci automobilový závod aktuálne pracuje 12 700 ľudí.

zväčšiť
platy, mzdy, odmeny,

Bez započítania odmien vrcholových manažérov bola v minulom roku priemerná hrubá mzda v závode vo výške 1 804 eur v hrubom. V budúcom roku bude pre automobilku najväčšou výzvou spustenie plynulej výroby nového modelu Volkswagen Touareg a úplne nového vozidla Audi Q8.

Podobný systém koncoročných odmien je aj v ďalších automobilových závodoch. „V novembrovej výplate vyplácanej začiatkom decembra dostávajú zamestnanci vianočný bonus vo výške 50 až 80 percent zo základnej mzdy, ktorý je naviazaný na dochádzku a dĺžku pracovného pomeru,“ povedal hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

V decembrovej výplate ľudia zas dostávajú bonus vyplatený za naplnenie výrobného plánu. „Vzhľadom na predpokladaný výrobný výsledok v roku 2017 by mal výrobný bonus vyplatený v januári 2018 dosiahnuť viac ako 700 eur,“ dodal Bačé. Pre žilinskú automobilku momentálne pracuje 3 800 ľudí a priemerná mzda v roku 2016 dosiahla u výrobných zamestnancov hodnotu 1 354 eur.

Obchod zvyšoval platy

Raketové zvyšovanie platov nastalo v obchode. „Na jeseň 2016 sme zvýšili platy zamestnancov predajní a skladov v priemere o 20 percent, nástupné mzdy sa zvýšili o 23 percent. Od marca 2017 sme pristúpili k ďalšej úprave, tentokrát sa týkala aj administratívnych zamestnancov a v priemere išlo o viac ako 5 percent,“ priblíži Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie Lidl. Pre spoločnosť aktuálne pracuje 4-tisíc ľudí a priemerný plat na pozícii pokladníčky je 771 eur.

K jedným z troch najväčších súkromných zamestnávateľov na Slovensku patrí obchodný reťazec Tesco, pre ktorý pracuje približne 10-tisíc ľudí. „Za posledné dva roky sme kolegom v obchodoch zvýšili mzdy o 18 percent a v tejto stratégii mienime pokračovať aj naďalej. Všetci zamestnanci dostanú k decembrovej výplate v rovnakej výške vianočný bonus,“ uviedla Lucia Poláčeková, PR manažérka Tesco Stores.

Prémie aj pre lesníkov

Bez odmien nakoniec neostanú ľudia pracujúci pre Lesy SR. „Zamestnancom štátneho podniku sa v súlade s platnou vnútropodnikovou legislatívou vianočné, koncoročné alebo novoročné odmeny nevyplácajú. Nakoľko však štátny podnik dosahuje priaznivý hospodársky vývoj, bude zamestnancom v súlade s platnou mzdovou smernicou a kolektívnou zmluvou v mesiaci december (v predvianočnom období) vyplatená ročná mimoriadna mzda,“ povedal vedúci odboru komunikácie Lesov SR Marián Nosáľ. V priemere je výška mimoriadnej odmeny 500 eur. Pre štátny podnik aktuálne pracuje 3 620 ľudí, ktorých priemerná mzda bola za prvých 11 mesiacov tohto roku 1 114 eur.

V slovenskej ekonomike je silno rozvinutý aj elektrotechnický priemysel zameraný hlavne na výrobu televízorov. „Samsung Electronics Slovakia poskytuje kmeňovým a taktiež zamestnancom dočasných agentúr každoročne 13. a 14. plat,“ uviedol hovorca spoločnosti Marcel Královič.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #bonusy #odmeny #pracovný trh #koncoročné odmeny #13. a 14. plat