Vláda USA prvýkrát schválila predaj bojových zbraní Ukrajine

Americká vláda prvýkrát schválila predaj bojových zbraní Ukrajine napriek faktickému zákazu, ktorý vyhlásila ešte vláda prezidenta Baracka Obamu. Napísal to v stredu denník The Washington Post s odvolaním sa na vládnych činiteľov. Hovorca ministerstva zahraničných vecí novinám rozhodnutie potvrdil a povedal, že vývozné povolenia sa vydávajú "prípad od prípadu".

21.12.2017 01:00
debata (53)

Podľa washingtonského denníka ministerstvo tento mesiac vydalo licenciu na komerčný predaj pušiek M107A1 s príslušenstvom na Ukrajinu v hodnote 41,5 milióna dolárov. Vývoz ťažších zbraní, o ktoré ukrajinská strana žiadala, napríklad protitankových rakiet Javelin, schválený nebol.

Americký Kongres už v roku 2014 schválil predaj bojových zbraní na Ukrajinu, ale Obamova vláda sa k tomu nikdy neodhodlala. Jej stanovisko bolo považované za faktický zákaz. Terajšie rozhodnutie o predaji podľa amerického denníka schválil prezident Donald Trump na základe odporúčania ministrov obrany a zahraničných vecí Jamesa Mattisa a Rexa Tillersona. Obamovo de facto embargo bolo tým zrušené.

Tento týždeň schválila predaj bojových zbraní Ukrajine Kanada. Podľa amerických expertov už musela vedieť, že sa k rovnakému kroku odhodlajú aj Spojené štáty. Kongres bol o predaji amerických pušiek informovaný pred týždňom, bez toho aby to oznámili verejnosti.

Niektorí činitelia sa podľa washingtonského denníka obávajú reakcie Moskvy. Podľa šéfa Pentagonu Mattisa ale Ukrajina jednoducho bráni svoje územie a predaj bojových zbraní by nemal byť považovaný za provokáciu

53 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #Ukrajina