USA sa pochytili so susedom, chystajú 300-percentné clo na kanadské lietadlá

Spojené štáty chcú uvaliť antidumpingové clo takmer 300 percent na dovoz lietadiel Cseries kanadského výrobcu Bombardier. Americké ministerstvo obchodu v stredu ukončilo prípravu podkladov, definitívny verdikt vynesie Komisia pre medzinárodný obchod (ITC).

21.12.2017 10:58
debata (4)

Schyľuje sa tak k novému kolu ostrého obchodného sporu medzi USA a Kanadou, uviedla agentúra Reuters..

Ministerstvo reagovalo na sťažnosť amerického výrobcu leteckej techniky Boeing, ktorý je presvedčený, že lietadlá Cseries od konkurenčného Bombardieru sa v dôsledku dotácií predávajú v Spojených štátoch za umelo nízku cenu.

Cena lietadiel Cseries sa začína na sume 79,5 milióna dolárov, ale zákazníci zvyčajne dostávajú zľavy. Americká letecká spoločnosť Delta Air Lines si objednala 75 strojov Cseries so 100 až 150 sedadlami a podľa prepočtov Boeingu ichzískala za cenu 20 miliónov za lietadlo, zatiaľ čo na kanadskom trhu sa predávajú za 33 miliónov.

Predpokladá sa, že americká ITC o kauze rozhodne začiatkom roku 2018. Je ale možné, že spor sa posunie na vyššiu úroveň, pretože Kanada zvažuje sťažnosť vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Spor by mohla riešiť aj prostredníctvom Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), o ktorej zmene práve teraz Kanada, USA a Mexiko rokujú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kanada