Mobil upozorní na meškanie verejnej dopravy

Dopravné zápchy a spoplatnené parkovanie sú vo veľkých mestách na dennom poriadku. Riešenie ponúka verejná doprava. Ľudí však od nej často odrádzajú meškajúce spoje či nejasné grafikony. Štát síce zaplatil desiatky miliónov eur za národný systém dopravných informácií, no cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) veľmi nezjednodušuje. Zvýšiť počet cestujúcich v MHD a uvoľniť cesty by tak mohli mobilné aplikácie, ktoré cestovanie v meste uľahčujú.

21.12.2017 13:00
ubian, aplikacia, doprava, mhd, Foto: ,
V rámci aplikácie Ubian si cestujúci nájde požadovaný spoj. Na mape vidí polohu jednotlivých vozidiel a tiež sa dozvie ich aktuálne meškanie.
debata (2)

Dopravný podnik v hlavnom meste začal od 11. decembra zverejňovať informácie o trasách a cestovných poriadkoch v mapách spoločnosti Google. Cestujúci tak dostanú informácie o spojoch medzi jednotlivými zástavkami spolu s informáciami o doprave. Vďaka nim sa budú môcť rozhodnúť, aký druh dopravy využijú. "Podarilo sa nám spustiť túto službu verejnosti ešte v predvianočnom období a takýmto spôsobom sme venovali obyvateľom i návštevníkom Bratislavy symbolický darček,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban. Mobilná aplikácia fungujúca aj v rámci navigácie pozná MHD aj v mestách Žilina, Nitra a po novom aj v Košiciach.

Podľa Michaely Karaffovej z košického dopravného podniku mesto spolupracuje so spoločnosťou Google aj na zdieľaní aktuálnej polohy vozidiel tak, aby cestujúci v reálnom čase videl, kde sa jeho spoj nachádza a ako dlho bude meškať. Národný systém dopravných informácií, za ktoré štát zaplatil 14 miliónov eur, trasy ani cestovné poriadky MHD v jednotlivých mestách nepozná.

Funkcie potrebné pre obyvateľov a návštevníkov veľkých miest má aj aplikácia Ubian, ktorá v rámci MHD spolupracuje s Bratislavou, Košicami, so Žilinou alebo s Prešovom. Ako prvé novinku zaviedli Košice. V hlavnom meste je dostupná od februára tohto roku. V rámci tejto aplikácie cestujúci priamo na mape vidí polohu jednotlivých vozidiel MHD. V prípade záujmu si môže vyhľadať požadovaný autobus, trolejbus či električku a okrem reálnej polohy zistiť aj aktuálne meškanie.

V prípade máp od spoločnosti Google, ako aj aplikácie Ubian, už cestujúci nemusí poznať názvy jednotlivých zastávok. Vyhľadávanie je možné priamo medzi konkrétnymi adresami, pričom aplikácie používateľovi naznačia, kde sa nachádza najbližšia zastávka a ako sa k nej dá dostať. Okrem toho ho aplikácia upozorní na to, že sa blíži k zastávke, na ktorej má vystúpiť, či na blížiaci sa prestup.

"Aj to je jedna z výhod, ktoré má Ubian oproti obdobným produktom. Snažíme sa maximálne zjednodušovať používanie aplikácie, no zároveň ponechať čo najviac spôsobov, ako sa dostať k hľadanej informácii,“ uviedol Branislav Jurčišin zo spoločnosti Transdata, ktorá aplikáciu navrhla, pri príležitosti jej spustenia v Bratislave. Pre zobrazenie informácií o polohe vozidiel, prípadne o meškaní v reálnom čase, musí byť mobilný telefón pripojený na internet.

Nákup cestovných lístkov priamo prostredníctvom aplikácie možný nie je. Cestujúci, ktorí nevyužívajú predplatené lístky, musia aj naďalej vyhľadať predajné miesta, prípadne využiť sms lístky.

V minulom roku fungovali len internetové vyhľadávače spojení, v rámci ktorých mohol cestujúci nájsť oficiálny čas odchodu svojho spoja. V takom prípade bolo potrebné poznať názvy zastávok, prípadne si ich vyhľadať priamo v mapách dopravných podnikov.

Ľahko vyhľadateľné spojenie verejnej dopravy však pomôže k zníženiu automobilovej dopravy v mestách len v menšom množstve. Mestá by mali dbať na zvyšovanie rýchlosti a spoľahlivosti svojich spojov. Pomôcť môže budovanie vyhradených pruhov pre autobusy a najmä výstavba nových električkových tratí, ktoré uvoľnia cestné komunikácie v meste. Mestá môžu svojich obyvateľov a návštevníkov presvedčiť na využívanie MHD aj prostredníctvom kvalitnej parkovacej politiky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #mobilná aplikácia