Penta ovládla trh s lekárňami v Rumunsku, Dr.Max ich bude mať 631

Reťazec lekární Dr.Max zo skupiny Penta kúpil v Rumunsku firmu A&D Pharma, ktorá vlastní 600 lekární Sensiblu a Punkt a tiež veľkoobchodnú firmu Mediplus.

21.12.2017 10:05
debata (7)

Celkovo tak Dr.Max bude mať v Rumunsku 631 lekární a stane sa jednotkou na tamojšom trhu. Uviedli to zástupcovia spoločnosti. Transakcia podlieha schváleniu antitrustovým úradom. Cenu odmietli zástupcovia Penty komentovať, ale údajne išlo o najvyššiu sumu, ktorú kedy skupina zaplatila.

Dr.Max už od júna prevádzkuje v Rumunsku 31 lekární pod obchodnou značkou ARTA. A&D Pharma v Rumunsku zamestnáva 4500 ľudí a minulý rok uzavrela s tržbami 964 miliónov eur. Po akvizícii presiahnu tržby skupiny Dr.Max 2,3 miliardy eur a počet zamestnancov stúpne na 12 000 ľudí. Stane sa tak jedným zo štyroch najväčších lekárenských reťazcov v Európe.

„Akvizíciou skupiny A&D Pharma Dr.Max výrazne posilňuje svoju prítomnosť v strednej Európe ako čoraz významnejší retailový poskytovateľ lekárenskej starostlivosti využívajúci celú škálu predajných kanálov,“ uviedol holdingový riaditeľ skupiny Dr.Max Leonardo Ferrandino.

Dr.Max prevádzkuje 423 lekární v Česku, 273 na Slovensku, v Poľsku takmer 400 lekární, 103 v Srbsku a firma pripravuje vstup aj na taliansky trh. Tržby skupiny sa vlani pohybovali okolo 1,25 miliardy eur. Podľa Ferrandina je ďalší rozvoj siete skupiny Dr.Max pravdepodobný najmä v strednej, južnej a východnej Európe.

Vlastníkom skupiny Dr.Max je Penta Investments, ktorá v strednej a východnej Európe realizuje množstvo zdravotníckych projektov. Okrem lekární sa Penta zameriava na prevádzkovanie nemocníc a ďalších zdravotníckych zariadení, jej portfólio dopĺňa aj zdravotná poisťovňa na Slovensku.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Popri zdravotníctve pôsobí vo finančných službách, výrobe, maloobchode, realitnom developmente a mediálnom biznise. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než 32 000 ľudí, hodnota aktív skupiny dosiahla vlani 8,5 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave a Varšave.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Rumunsko #Dr.Max