Ryanairu prvýkrát štrajkovali piloti

Nemecké letiská v piatok zasiahol výstražný štrajk nemeckých pilotov nízkonákladových aeroliniek Ryanair, ktorý ale mal na plánované lety len mierny dopad.

22.12.2017 15:31
debata

V priebehu štvorhodinového protestu za uznanie odborovej organizácie pilotov Vereinigung Cockpit (VC), ktorý trval od od 5:00 do 9:00 SEČ, nedošlo k žiadnemu výpadku letu, iba sa deväť letov oneskorilo. Odbory sa napriek tomu domnievajú, že svoj cieľ dosiahli.

Vedenie írskej spoločnosti sa za vzniknuté nepríjemnosti pasažierom ospravedlnilo a akciu opätovne označilo za „zbytočnú“. „Sme všetkým našim pilotom vďační, že sú pre nich na prvom mieste zákazníci a že štrajk do značnej miery ignorovali,“ píše sa v piatkovom vyhlásení aeroliniek.

Na dobu štrajku, ktorá bola prvým takýmto protestom od založenia firmy v roku 1985, bolo naplánovaných 16 letov. Z Frankfurtu odbavili všetkých šesť letov podľa plánu, z Berlína a letiska Kolín/Bonn bolo hlásených niekoľko viachodinových meškaní. Ryanair odhaduje, že sa uskutočnia všetky plánované lety.

„Toto bol výstražný výstrel, začali sme mierne, ale potenciál je oveľa väčší,“ povedal agentúre Reuters hovorca VC Markus Wahl. Dodal, že VC vyzvalo na štrajk iba pilotov so stálou pracovnou zmluvou, čo je len polovica z celkovo 400 pilotov Ryanairu v Nemecku. Odbory požadujú, aby sa vo firme, ktorá prepravuje najviac pasažierov v Európe, zlepšili pracovné podmienky a zvýšili platy.

Ryanair cez noc povolal zahraničných pilotov a pilotov bez stálej pracovnej zmluvy. Ďalšie štrajky sa zatiaľ podľa Wahla do 26. decembra nechystajú. Budúci vývoj však závisí od ochoty spoločnosti Ryanair vyjednávať s odbormi ako rovný s rovným, uviedla agentúra DPA.

Írske aerolinky pôvodne tvrdili, že odbory neuznajú a v žiadnom prípade s nimi nebudú vyjednávať. Minulý týždeň však pripustili, že odborové zväzy uznajú, aby sa vyhli koordinovanému štrajku po celej Európe počas vianočného obdobia, a že s nimi budú rokovať. To presvedčilo írskych, talianskych a portugalských pilotov, ktorí štrajk odvolali.

Podľa nemeckej odborovej organizácie Ryanair ale odmietol prijať dvoch členov z jej päťčlennej vyjednávacej komisie. Spoločnosť navrhla termín ďalšej schôdzky na 5. januára za rovnakých podmienok. Ako však v rozhovore s novinármi podotkol predseda odborov Ilja Schulz, odbory majú právo vybrať si účastníkmi rokovaní a nenechajú si diktovať.

Ryanair sa doteraz bránil zriadeniu odborových organizácií v jednotlivých krajinách, kde pôsobí. Písomne ​​uznal po masívnom nátlaku zatiaľ len írsku odborovú organizáciu Impact Trade Union, s ktorou sa má zísť na rokovanie 3. januára, uviedla agentúra DPA.

Írsky prepravca v prvom fiškálnom polroku, čo je do konca septembra, zvýšil zisk medziročne o 11 percent na 1,29 miliardy eur. Za celý rok by sa mal zisk vyšplhať na rekordných 1,45 miliardy eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Ryanair