Vyhrali sme arbitráž, jasá Naftogaz. My sme vyhrali, odpovedá Gazprom

Výsledky arbitráže medzi ukrajinským Naftogazom a ruským Gazpromom si obidve firmy vysvetľujú ako svoje víťazstvo.

22.12.2017 17:21
debata (32)

Ukrajinský štátny energetický podnik Naftogaz v piatok oznámil, že uspel v arbitrážnom konaní s ruskou plynárenskou spoločnosťou Gazprom. Dodal, že rozhodnutie arbitrážneho súdu v Štokholme mu celkovo ušetrí vyše 75 miliárd dolárov. Gazprom však následne uviedol, že súd vyhovel väčšine jeho požiadaviek a nariadil Naftogazu uhradiť nedoplatok vyše dve miliardy dolárov za dodávky zemného plynu.

Podľa ukrajinskej firmy súdny tribunál okrem iného odmietol požiadavky Gazpromu voči Naftogazu vo výške 56 miliárd dolárov súvisiace s klauzulou take-or-pay. Tá zaväzuje odberateľa na platenie aj v prípade, že neodoberú všetok plyn v objeme predpokladanom v zmluve.

Podľa Gazpromu súd však rozhodol, že hlavné podmienky kontraktu medzi oboma podnikmi sú platné, a nariadil Naftogazu, aby od budúceho roka kupoval od Gazpromu päť miliárd kubických metrov plynu ročne.

Spory okolo plynu sú sprievodným javom zhoršených vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou po ruskej anexii Kryme a vypuknutí povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny. Firmy Gazprom a Naftogaz sa pre svoje spory obrátili na arbitrážny súd v Štokholme v júni 2014.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Je kľúčovým dodávateľom plynu pre veľa európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz