Špičková saudská nemocnica sa topí v dlhoch, zachrániť ju má cudzí investor

Správu nemocnice Saad Specialist Hospital v Chubáre, ktorá patrí k najlepším zariadeniam pre liečbu rakoviny v oblasti Perzského zálivu, ponúka saudskoarabská vláda zahraničnému prevádzkovateľovi.

24.12.2017 17:53
debata

Podľa zdrojov agentúry Reuters o mimoriadnom predaji jedná so spoločnosťou NMC Healthcare so sídlom v Spojených arabských emirátoch.

Zariadenie so 750 lôžkami patrí spoločnosti Saad Group, ktorú vlastní miliardár Maan Al-Sanea. Spoločnosť ho tiež prevádzkovala. V poslednej dobe však nemocnicu zahltili finančné problémy natoľko, že do jej riadenia vstúpila saudskoarabská vláda. Nemocnica neplatila ani faktúry dodávateľom, ani mzdy zamestnancom, niektorým dlžila aj rok.

Saad Specialist je jednou z dvoch saudskoarabských nemocníc, ktoré majú cyklotrón, zariadenie na vyhľadávanie zhubných nádorov a metastáz, a ministerstvo sa snaží, aby bolo znovu otvorené čo najskôr. Pred niekoľkými týždňami sa preto s ponukou prevzatia riadenia nemocnice obrátilo na desať spoločností vrátane NMC. Mená iných uchádzačov zdroje Reuters neuviedli.

Ministerstvo zdravotníctva naliehalo zainteresované strany, aby ponuky pre prevádzkovú licenciu nemocnice predložili do konca tohto mesiaca, avšak za víťaza kontraktu je podľa zdrojov agentúry považovaná spoločnosť NMC, ktorá sídli v SAE a je zapísaná na londýnskej burze.

Vstup zahraničného investora do nemocnice Saad Specialist sa má stať testom reformy zdravotníckeho sektora, ktorá je súčasťou plánu korunného princa Muhammada bin Salmána zameraného na reštrukturalizáciu ekonomiky a zníženie závislosti krajiny na príjmoch z ropy.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Saudská Arábia