Slováci úspešne vyvážajú slad

Výroba sladu si za posledných desať meraných rokov (2006-2016) udržiava stabilnú pozíciu najvýznamnejšej exportnej komodity agropotravinárskeho priemyslu na Slovensku.

26.12.2017 13:20
debata (12)

Celková priemerná výroba sladu v SR osciluje za toto obdobie okolo úrovne 242 tis. ton. V roku 2016 vyrobili sladovne na Slovensku približne 262 tis. ton sladu. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na svojej webovej stránke.

„Pestovanie jačmeňa a výroba sladu majú na území Slovenska dlhú tradíciu. Z tohto dôvodu sú sladovne pre farmára, ktorý pestuje sladovnícky jačmeň, kľúčovým a spoľahlivým obchodným partnerom,“ informuje SPPK na svojom internetovom portáli.

Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa podľa SPPK najprísnejšie kvalitatívne parametre a je dlhodobo konkurencieschopným vývozným artiklom na svetových trhoch. Z celkového množstva sladu vyrobeného na Slovensku sa vyše 81% exportuje na zahraničné trhy. Preto je slad na prvom mieste medzi slovenskými výrobkami rastlinného pôvodu po prvom spracovaní, ktoré idú na export.

„Udržateľnosť exportu slovenského sladu, ako i konkurencies­chopnosť slovenských sladovní na svetových trhoch si vyžaduje posilniť pestovanie sladovníckeho jačmeňa na Slovensku. Vhodný výber odrôd sladovníckeho jačmeňa ovplyvňuje kvalitu sladu. Pri rešpektovaní zásad agrotechniky môže jačmeň pravidelne dosahovať vysokú sladovnícku kvalitu a tak byť rentabilnou a perspektívnou komoditou,“ dodáva SPPK.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #slad