India sa môže stať piatou ekonomikou sveta, preskočí Britániu aj Francúzsko

India by v budúcom roku mohla predstihnúť Britániu aj Francúzsko a stať sa piatou najväčšou svetovou ekonomikou, uvádza vo svojej utorkovej správe britské Centrum pre ekonomiku a výskum obchodu (CEBR).

26.12.2017 16:31
debata (1)

Vzostup Indie je súčasťou trendu, v rámci ktorého budú ázijské ekonomiky v nadchádzajúcich 15 rokoch významne dominovať rebríčku desiatich najväčších svetových ekonomických veľmocí, uviedla agentúra Reuters.

Globálnu ekonomiku by podľa odhadu CEBR mali povzbudiť lacné energie a nízke ceny technológií. Podľa zástupcu šéfa centra CEBR Douglasa McWilliamsa sa Indii podarí predstihnúť Francúzsko a Britániu napriek spomaleniu jej ekonomiky, ktoré spôsobilo stiahnutie bankoviek vysokej peňažnej hodnoty a zavedenie jednotnej dane na tovary a služby. Tento názor s ním zdieľajú aj ekonómovia oslovení agentúrou Reuters.

Čína by mala predstihnúť Spojené štáty na pozícii svetovej ekonomiky číslo jedna v roku 2032, domnieva sa CEBR. Bude jej to trvať o rok dlhšie, než uvádzala minuloročná správa. Tá ešte počítala s výraznejším dopadom politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa na svetový obchod.

CEBR predpokladá, že v niekoľkých nasledujúcich rokoch bude Británia zaostávať za Francúzskom. Brexit by ale mal mať podľa jeho odhadu na ostrovnej ekonomiku menší vplyv, než aké z neho teraz panujú obavy, a Británia by mohla Francúzsko znovu predstihnúť už v roku 2020.

Rusko, ktoré je závislé od cien ropy a príliš sa spolieha na energetický sektor, by sa podľa správy mohlo v roku 2032 prepadnúť na 17. priečku zo svojho súčasného 11. miesta.

Podľa ekonómov, ktorých v októbri oslovila agentúra Reuters, by sa celosvetový hospodársky rast mal v roku 2018 mierne zrýchliť na 3,6 percenta z tohtoročných 3,5 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #India