Gazprom vyviezol do Európy rekordný objem plynu

Gazprom v tomto roku zvýšil vývoz plynu do Európy na nový rekord. V budúcom roku očakáva dodávky v podobnej výške.

29.12.2017 09:36
debata (31)

V roku 2018 by vývoz Gazpromu do Európy mal byť najmenej 180 miliárd metrov kubických plynu, čo bude druhý najvyšší údaj po tohtoročnom rekorde. Ten má byť najmenej 190 miliárd metrov kubických, uviedol vo štvrtok námestník generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev.

Gazprom uspokojuje dopyt po zemnom plyne v Európe z viac ako jednej tretiny. Európa je pritom pre ruský zemný plyn najväčším a najlukratívnejším trhom, jeho hodnota má tento rok dosiahnuť 37 miliárd dolárov, uviedla agentúra Bloomberg.

Užšie spojenie s firmou podporovanú Kremľom je v kontraste s rastúcim napätím na vojenskom a politickom poli. Úradníci v Európe obviňujú Rusko z rôznych aktivít, od zasahovania do volieb po ohrozovanie pobrežného a vzdušného priestoru vojenskými loďami a lietadlami. Začiatkom tohto mesiaca britská armáda varovala pred ohrozením podmorských komunikačných káblov, internetu a medzinárodného obchodu v Atlantiku ruskými ponorkami.

Gazpromu sa v EÚ darí, hoci európski zákonodarcovia sa zamerali na diverzifikáciu energetických dodávok s cieľom obmedziť dodávky z Ruska. Naliehajú na rozšírenie prístavov, aby mohli prijímať tankery so skvapalneným zemným plynom z USA, kde produkcia plynu prudko vzrástla.

Gazprom obviňuje Spojené štáty zo spolitizovania svojich ekonomických záujmov v EÚ prostredníctvom sankcií, ktoré sa na začiatku tohto roka zamerali na projekty plynovodov. Predstavitelia ruských firiem sa zatiaľ neobávajú vážnejšej konkurencie v Európe.

Dopyt po plyne v EÚ závisí od počasia a vplýva naň aj ekonomický rast. Medvedev sa ale domnieva, že v budúcom roku by sa mal dopyt zvýšiť, pretože klesne domáca ťažba a zotavia sa ceny uhlia. Dovoz plynu od Gazpromu tak bude viac konkurencieschopný. Dodal tiež, že Rusko má najväčší potenciál na uspokojenie dodatočného dopytu.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom