ECB považuje bitcoin za špekulatívnu módnu vlnu

Člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch sleduje prudké posilňovanie bitcoinu s obavami a považuje ho za nebezpečenstvo pre finančnú stabilitu.

29.12.2017 17:09
debata (17)

„Zažívame špekulatívnu módnu vlnu, ktorá môže vzbudzovať obavy,“ povedal Mersch v rozhovore pre Börsen-Zeitung. Keďže do bitcoinu investujú už aj banky, bankový dohľad musí pozorne preskúmať, aké veľké riziko to predstavuje.

Mersch sa najviac obáva toho, že na tento trh vstúpia napríklad burzy, ktoré patria k infraštruktúre finančného trhu. „To skrýva veľké nebezpečenstvá pre finančnú stabilitu.“ ECB sa naopak nezaoberá potenciálnymi stratami investorov.

„Pokiaľ ide o jednotlivých investorov, každý má slobodu vsádzať. Potom však nemôže, keď sa mu niečo nepodarí, prísť za nami s tým, že sme to mali zakázať a ochrániť ho samého pred sebou.“

Mersch, ktorý má v rámci Výkonnej rady na starosti hotovosť a platobný styk, tiež odmietol, že by 500-eurová bankovka, ktorú ECB prestane od roku 2018 emitovať, mohla po niekoľkých rokoch sláviť návrat. „Je len malá nádej, že obnovíme jej produkciu. Netreba sa snažiť vrátiť čas.“

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #bitcoin #kryptomena