Nemci zavreli ďalší jadrový blok, majú ich ešte sedem

V posledný deň roka 2017 uzatvorili v Nemecku ďalší jadrový blok. Po takmer 34 rokoch prevádzky bol odstavený blok B jadrovej elektrárne Gundremmingen. Nemecko tak urobilo ďalší krok v rámci programu postupného odklonu od jadrovej energetiky.

01.01.2018 14:36
debata (31)

Po uzatvorení bloku B elektrárne Gundremmingen, ktorá sa nachádza približne 120 kilometrov severozápadne od Mníchova, zostáva v prevádzke už len sedem jadrových blokov. Odstavenie posledných z nich je plánované o päť rokov.

Nemecko sa pre odchod od jadrovej energie rozhodlo po havárii japonskej jadrovej elektrárne Fukušima v marci 2011. Po bloku Gundremmingen B bude odstavený aj blok Gundremmingen C, ktorý uviedli do prevádzky rovnako ako blok B v roku 1984. Jeho odstavenie je plánované koncom roka 2021. Posledným termínom pre činnosť jadrových elektrární je december 2022, keď Nemecko s využívaním energie z toho zdroja skončí.

Do ukončenia činnosti bloku B bola elektráreň Gundremmingen zároveň jedinou v Nemecku, ktorá mala aktívne obidva reaktory. Ako v reakcii na odstavenie bloku B elektrárne Gundremmingen povedala nemecká ministerka pre životné prostredie Barbara Hendricksová, „tento krok výrazne priblížil ukončenie jadrovej éry v Nemecku“.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #jadrová elektráreň