Nemecká vláda môže prísť o milióny, ktoré napumpovala do Air Berlin

Nemecká vláda pravdepodobne príde o 150 miliónov eur, ktoré poskytla leteckej spoločnosti Air Berlin v podobe preklenovacieho úveru, keďže Európska komisia nesúhlasila s tým, aby rakúske nízkonákladové aerolínie Niki, divíziu nesolventnej Air Berlin, kúpila nemecká letecká spoločnosť Lufthansa.

01.01.2018 16:25
debata (4)

Povedal to cez víkend Hans Michelbach z Kresťanskoso­ciálnej únie (CSU), v Bavorsku pôsobiacej sesterskej strany CDU kancelárky Angely Merkelovej.

Firmu Niki teraz kúpi letecká spoločnosť IAG, ktorá vlastní aerolínie British Airways a španielsku Iberiu. Koncom minulého týždňa IAG oznámila, že prevezme Niki za 20 miliónov eur a zároveň jej poskytne dodatočné financovanie v hodnote 16,5 milióna eur. Niki oznámila svoju nesolventnosť v decembri po tom, ako Lufthansa v reakcii na nesúhlas Bruselu stiahla svoju ponuku na prevzatie rakúskych aerolínií.

„Všetky škody ponesú veritelia a nemeckí daňoví poplatníci, ktorí z preklenovacieho úveru pre Air Berlin vo výške 150 miliónov eur neuvidia nič,“ povedal Michelbach. „Všetko by bolo ináč, ak by veľkú časť aktív Air Berlin za zhruba 200 miliónov eur mohla kúpiť Lufthansa,“ dodal. Súčasťou týchto aktív mali byť aj nízkonákladové aerolínie Niki. EK ale nesúhlasila a Lufthansa od plánovaného zámeru odstúpila.

Bavorský politik vyzval na dôsledné preverenie insolvencií Air Berlin a Niki, ako aj krokov komisárky EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej. Ako povedal, objavili sa informácie, ktoré naznačujú, že Európska komisia tlačila Lufthansu k stiahnutiu ponuky na Niki s cieľom „umožniť určitému investorovi získať leteckú spoločnosť za výhodnú cenu“.

Podľa Michelbacha sa tak „Európska komisia dopustila najhoršieho možného porušenia svojich vlastných pravidiel, čo sa týka neutrality, pričom konala proti záujmom veriteľov“. EK Michelbachove slová nekomentovala. Čo sa týka pôvodného plánovaného prevzatia firmy Niki Lufthansou, ešte v decembri oznámila iba toľko, že takýto krok by mohol poškodiť európskych zákazníkov.

Michelbach okrem toho vyzval aj na dôsledné preskúmanie, či vzletové a pristávacie pozície spoločnosti Niki v Nemecku je možné regulérne predať spoločnosti IAG. Vlastník British Airways a Iberie plánuje urobiť z Niki súčasť svojej nízkonákladovej divízie Vueling a zamestnať 740 z bývalých zhruba 1000 zamestnancov rakúskej firmy. K aktívam Niki patrí 15 lietadiel A320 a pristávacie a vzletové pozicíe na letiskách ako Viedeň, Düsseldorf, Mníchov či Zürich.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Niki #Air Berlin