Tisícky Švajčiarov žalujú Volkswagen za emisie

Švajčiarska organizácia na ochranu práv spotrebiteľov SKS zažalovala nemeckú automobilku Volkswagen v súvislosti s jej emisnou aférou.

01.01.2018 21:10
debata

Okrem VW sa žaloba týka aj švajčiarskeho predajcu AMAG, ktorý autá od nemeckej spoločnosti dováža. Ako SKS uviedla v žalobe, ktorú koncom minulého roka podala na pôde obchodného súdu v Zürichu, požaduje kompenzácie pre približne 6000 vlastníkov áut nemeckej spoločnosti.

Organizácia tvrdí, že podľa jej odhadov škoda v dôsledku emisného škandálu Volkswagenu predstavuje pre švajčiarskych zákazníkov zhruba 15 % z kúpnej ceny vozidla. „Autá predávané ako priateľské k životnému prostrediu boli už od začiatku predražené. V dôsledku manipulácie s emisiami potom klesla hodnota áut aj na trhu s jazdenými autami,“ uviedla SKS.

Volkswagen oznámil, že detaily žaloby po získaní dokumentov preskúma, pochybuje však o opodstatnenosti požiadaviek, nakoľko sa nepodarilo preukázať, že by naftové vozidlá VW vo Švajčiarsku výraznejšie stratili na cene. Firma zároveň dodala, že 98 % zo 173 000 emisnou aférou dotknutých vozidiel vo Švajčiarsku už podstúpilo potrebné úpravy, ktoré VW zrealizoval pre zákazníkov zdarma.

Podobne aj AMAG reagoval na žalobu SKS s prekvapením. Ako uviedol, nerozumie kroku organizácie, nakoľko ceny jazdených áut s naftovým motorom od VW sú vo Švajčiarsku minimálne na rovnakej úrovni, v niektorých prípadoch na ešte vyššej, než ceny konkurenčných modelov. Zároveň dodal, že čo sa týka dovozu problematických áut VW, spoločnosť nekonala s úmyslom poškodiť zákazníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie