Záujem o dotácie na zatepľovanie stúpol len mierne

Do zatepľovania sa ľudia napriek štedrejším príspevkom od štátu stále nehrnú. Do konca októbra 2017 mohli majitelia domov starších ako desať rokov požiadať o dotáciu na zateplenie.

02.01.2018 14:00
práca, stavba,robotník, zatepľovanie Foto: ,
Po zateplení a kompletnej obnove môže majiteľ ušetriť 20 až 60 percent nákladov na teplo a ohrev vody.
debata (5)

Maximálna výška podpory bola v treťom kole až 8 800 eur. Vyčlenená suma by vyšla celkovo pre 500 žiadateľov. Do výzvy sa z 246 elektronicky zaevidovaných žiadostí nakoniec aj písomne prihlásilo 164 žiadateľov. Tie rezort dopravy a výstavby priebežne vyhodnocuje. Oproti predchádzajúcim dvom kolám sa podľa ministerstva dopravy a výstavby zvýšil nielen počet žiadostí, ale aj ich kvalita. „Žiadatelia aj v priebehu vyhlásenej výzvy konzultovali pripravené podklady,“ vysvetľuje rezort.

Predchádzajúce dve kolá neboli veľmi úspešné. O dotáciu požiadalo len necelých dvesto majiteľov domov. Z nich bolo poskytnutých 41 príspevkov v celkovej výške viac ako 194-tisíc eur. Pričom sa počítalo s podporou tisícky zateplení v prvom kole a s päťsto v druhom. Po ukončení predkladania žiadostí v týchto výzvach bola podľa ministerstva dopravy a výstavby úspešnosť prvej výzvy 38 percent a druhej výzvy 71 percent. Za nízkym záujmom vidí rezort aj to, že časť žiadateľov z prvých dvoch výziev, ktorí mali prerušené konania, ich zrušili alebo nechali uplynúť lehoty. A následne podali opätovne žiadosť v tretej výzve. V treťom kole dotácií na zatepľovanie totiž menil rezort dopravy a výstavby podmienky. Do nákladov na zateplenie bolo možné po novom započítať aj výmenu zdroja tepla – teda efektívnejší kotol či tepelné čerpadlo. Ak naň žiadateľ nedostal podporu z iného programu. Okrem toho išlo hlavne o navýšenie sumy príspevku o 2 000 eur a zväčšenie podlahovej plochy domu.

Veľa nezateplených domov

Ešte pred Vianocami bolo k 85 žiadostiam z tretieho kola vydané rozhodnutie o prerušení konania a rezervovaní príspevku vo výške 748-tisíc eur, päť žiadostí má už aj vydané rozhodnutie o poskytnutí príspevku – niečo vyše 36-tisíc eur. Pri štrnástich žiadostiach bolo zastavené konanie z dôvodu nedoplnenia chýbajúcich dokladov. Ďalších šesť žiadostí bolo zamietnutých. Zvyšných 54 žiadostí sa stále posudzuje.

Na Slovensku sú pritom takmer dve tretiny nezateplených domov. Po zateplení a kompletnej obnove staršej stavby môžu náklady na teplo a ohrev vody klesnúť o 20 až 60 percent. Konečná úspora však závisí od rozsahu úprav. Za rok môže majiteľ po kompletnom zateplení a výmene kotla na teple usporiť aj viac ako tisíc eur. Investícia sa mu tak vráti približne do deviatich rokov. Zateplenie má pritom životnosť 25 rokov.

Zlé načasovanie

Úspešnosť tretej výzvy mohla byť podľa platformy Budovy pre budúcnosť aj vyššia. Počet žiadostí ovplyvnilo neveľmi priaznivé načasovanie, keďže tretia výzva prišla v čase, keď v stavebníctve aj veľkí zákazníci čakali pre vysoký dopyt na stavebné materiálny niekoľko mesiacov. „Nájsť v tomto čase malú realizačnú firmu, ktorá je schopná získať licenciu na ETICS (vonkajšie tepelnoizolačné kontaktné systémy) a má voľné kapacity, je asi veľmi ťažké,“ povedala riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť Kateřina Chajdiaková. Mnohých záujemcov o dotácie by podľa nej určite motivovala aj intenzívnejšia marketingová podpora projektu, vysvetlenie výhod a možnosť technickej asistencie pred podaním žiadosti.

V Česku funguje podobný program už od roku 2009. Program obnovy rodinných domov je tam spojený aj s podporou výstavby nových domov a výmenou zdroja tepla. Prvá výzva tam prebiehala kontinuálne a celoročne a v prvom roku bolo podaných 1 132 žiadostí o príspevok na zateplenie. „V prípade, že by aj u nás prebiehala výzva kontinuálne, je možné na základe terajšieho záujmu predpokladať, že by počet žiadostí prekročil päťsto,“ predpokladá Chajdiaková. V druhom štvrťroku 2018 chce ministerstvo dopravy a výstavby vyhlásiť štvrtú výzvu. O zmene podmienok zatiaľ neuvažuje.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zatepľovanie #domy