Kontrola potravín bude mať jasné pravidlá

Jedna značka, identický obal, ale odlišné zloženie, hmotnosť aj chuť. Reč je o dvojakých potravinách. Hoci nepochybne existujú odchýlky v národných chutiach. Niektoré národy majú niektoré potraviny radšej sladšie, iné kyslejšie či slanšie. Nemôže sa však stať, aby rybie prsty od jedného výrobcu obsahovali menej rybieho mäsa, keď sa predávajú na východ od bývalej železnej opony, ako keď ich ponúkajú napríklad v Bavorsku.

03.01.2018 09:20
udal-potraviny-shutt-4X Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Rok 2018 by mal priniesť zmenu. Krajiny V4 sa totiž vzbúrili proti predstavám nadnárodných spoločností o tom, že pod tou istou značkou môžu predávať potraviny, kozmetiku či iné produkty s "mierne“ odlišným zložením. Z nevinnej kauzy tlejúcej posledné tri roky sa v priebehu roka 2017 stala politická kauza, ktorú hasil až predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Juncker priznal, že nejde len o problém medzi Európskou komisiou a Bratislavou s jej spojencami z V4, ale o celoeurópsku záležitosť. Po rokovaniach so slovenským premiérom Robertom Ficom oznámil, že komisia pripraví usmernenie, ktoré vyústi do toho, aby sa v celej EÚ predávali pod tou istou značkou potraviny a ďalšie výrobky, ktoré sú kvalitou identické.

Už na konci zimy roku 2018 by mala mať Európska komisia jednotnú metodiku na testovanie potravín v celej EÚ. Brusel týmto de facto priznal, že fenomén dvojakej kvality potravín je realitou a musí ho riešiť.

Dvojaké potraviny sú odrazom rastúceho spotrebiteľského sebavedomia Slovákov. Ľudia hľadajú za svoje peniaze zodpovedajúcu kvalitu. Veď taký automobil z bratislavského VW je prvotriednym výrobkom, prečo by ním nemali byť rybie prsty, džúsy, čokolády, pracie prostriedky, ktoré vyrábajú nadnárodné spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dvojitá kvalita potravín #18 udalostí roka 2018