Nerovnosť vo svete sa prehĺbi

Nožnice medzi boháčmi a chudobnými sa budú roztvárať aj v roku 2018. Kým ešte v roku 2016 vlastnilo podľa neziskovej organizácie Oxfam 62 najbohatších ľudí toľko majetku ako 3,6 miliardy najchudobnejších ľudí, v roku 2017 vlastnilo takýto majetok len osem boháčov. Pri takomto tempe môže byť o štvrťstoročie väčšina svetového bohatstva v rukách jedného človeka.

03.01.2018 09:20
dieťa, utečenec, migrant, utrpenie, chlapček,... Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Podľa štúdie Boston Consulting Group (BCG) vlastní aktíva v hodnote viac ako milión dolárov zhruba 18 miliónov domácností, ktoré tvoria len jedno percento svetovej populácie. Kontrolujú však takmer polovicu svetového bohatstva v hodnote 166,5 bilióna dolárov. Do roku 2021 by to mohla byť už viac ako polovica. Naopak, bežné domácnosti budú svoj majetok zveľaďovať len pomaly.

Z rastu ekonomiky síce profitujú aj chudobnejší, no na zmenšenie rozdielov to nestačí. Najviac cítia príjmové rozdiely ľudia v USA. Na Slovensku sú rozdiely miernejšie. Hoci v niektorých oblastiach na východe krajiny je bez práce aj pätina ľudí, kým v niektorých západných okresoch sú to len dve-tri percentá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nerovnosť #18 udalostí roka 2018