Kažimír očakáva udržanie deficitu blízko plánovanej hodnoty

Deficit verejných financií Slovenska za minulý rok by sa mohol pohybovať okolo pôvodne plánovanej hodnoty 1,29 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), hoci ministerstvo financií vlani na jeseň odhad deficitu navýšilo až na sumu zodpovedajúcu 1,63 percentám výkonu ekonomiky. Vyplýva to z vyjadrení ministra financií Petra Kažimíra.

03.01.2018 12:28
debata (6)

„Som veľmi opatrný, ale dovolím si domnievať sa, že výsledok bude lepší, ako sme (naposledy) odhadovali. Prial by som si, aby sme boli blízko čísla, ktoré bolo v štátnom rozpočte na rok 2017,“ povedal Kažimír na stredajšej tlačovej konferencii.

vývoj schodku štátneho rozpočtu, graf

Dodal, že v porovnaní s doterajšími odhadmi bude nižší tiež verejný dlh, ktorého podiel na HDP by sa mal za minulý rok dostať pod hranicu 51 percent HDP.

Hrubý verejný dlh podľa odhadov klesol v roku 2017 na 50,9 % HDP a v budúcom roku by mal klesnúť pod 50 %. Čistý dlh je na úrovni necelých 46 %, uviedol minister financií Peter Kažimír.

Schodok štátneho rozpočtu Slovenska podľa skorších údajov ministerstva financií vlani síce vzrástol medziročne o štvrtinu na 1,22 miliardy eur, oproti plánu bol ale o takmer dve pätiny nižší.

Štátny rozpočet je súčasťou verejných financií, ktoré zahŕňajú tiež hospodárenie napríklad samospráv a systému zdravotného a sociálneho poistenia. Tento rok by mal verejný schodok Slovenska klesnúť na 0,83 percenta HDP, čo by znamenalo najlepší výsledok v novodobej histórii krajiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #Peter Kažimír