Británia chce zostať otvorená investíciám

Británia bude aj naďalej otvorená zahraničným investíciám, uviedol britský minister obchodu Liam Fox v reakcii na najnovšie rozhodnutie USA zablokovať plánované prevzatie americkej spoločnosti v oblasti peňažných transferov MoneyGram divíziou čínskeho internetového obchodu Alibaba.

03.01.2018 13:57
debata

Výbor pre zahraničné investície v USA (CFIUS) nesúhlasil s prevzatím americkej spoločnosti MoneyGram International firmou Ant Financial patriacej pod Alibabu. CFIUS skúma plánované akvizície amerických firiem zo strany zahraničných spoločností z pohľadu bezpečnosti. Jeho krok znamená zamietnutie zatiaľ najväčšej plánovanej transakcie zo strany Číňanov v USA od nástupu Donalda Trumpa do prezidentského ú­radu.

Na otázku agentúry Reuters, či by Británia mohla slúžiť ako alternatívna destinácia pre takéto čínske investície, Fox odpovedal, že dúfa, že vzťahy v investičnej oblasti budú „fungovať obidvomi smermi“, Británia však určite zostane pre investície otvoreným trhom. „Samozrejme, že tak ako iné krajiny, aj my budeme zohľadňovať otázku bezpečnosti. Británia je však tradične otvorenou krajinou, ktorá zahraničné investície víta a v tomto smere budeme pokračovať,“ povedal Fox. K rozhodnutiu amerického výboru sa nevyjadril.

Fox je v týchto dňoch na návšteve Číny, ktorá ako obchodný partner získava v období, keď sa Londýn pripravuje na odchod z Európskej únie, na význame. Čína je jednou z krajín, s ktorou chce Británia po svojom odchode z EÚ podpísať dohodu o voľnom obchode.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Veľká Británia