Šéf Intelu predal akcie skôr, než firma oznámila problémy s čipmi

Šéf spoločnosti Intel Brian Krzanich predal veľkú časť svojho akciového podielu vo firme v čase, keď už vedel o problémoch s čipmi, ale informácia ešte nebola zverejnená. Píše to spravodajský server Business Insider.

04.01.2018 21:35
debata (1)

O vážnej bezpečnostnej zraniteľnosti hlavných počítačových procesorov firmu informovala spoločnosť Google. Intel tvrdí, že predaj bol naplánovaný vopred. Ak by sa potvrdilo, že Krzanich akcie predal zámerne, išlo by zrejme o trestný čin.

Nedostatky objavili pracovníci Googlu u čipov, ktoré vyrábajú firmy Intel, AMD a ARM. Podľa nich by mohli hackeri využiť tieto nedostatky na krádež hesiel a ďalších dôverných údajov. Informácia bola zverejnená tento týždeň.

Technologické firmy ale o tomto bezpečnostnom probléme vedeli už mesiace. Google informoval firmu Intel o probléme v júni, píše Business Insider. Krzanich predal akcie a akciové opcie za 24 miliónov USD 29. novembra. To znamená, že Intel o problémoch vedel mesiace predtým, než riaditeľ akcie predal.

Business Insider poznamenal, že predaj akcií vzbudzuje podozrenie aj kvôli tomu, že Krzanichovi zostalo len 250 000 akcií, čo je minimum, ktoré musí vlastniť podľa svojej pracovnej zmluvy. Predstavitelia americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC) sa odmietli vyjadriť k otázke, či sa budú týmto prípadom zaoberať.

Intel uviedol, že predaj bol vopred naplánovaný. Predaj ale bolo možné uskutočniť až niekoľko mesiacov po tom, keď sa firma o ťažkostiach s čipmi dozvedela. Podľa oznámenia Intelu predaj akcií nemal nič spoločné s informáciou o zraniteľnosti čipov a bol uskutočnený v rámci štandardného plánu predaja akcií.

V snahe zabrániť podozreniu z obchodovania s akciami na základe dôverných informácií riaditelia často predkladajú plán predaja časti akcií alebo využitie akciových opcií vopred. Podľa dokumentov pre SEC spadá Krzanichov prípad do takejto kategórie. Svoje plány však podľa týchto dokumentov Krzanich predložil 30. októbra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Intel