Manažéri automobiliek majú pesimistickú náladu

Nálada v automobilovej branži a názory na vyhliadky do budúcnosti nie sú veľmi optimistické.

06.01.2018 14:09
debata

Viac než polovica z tisícky manažérov z celého sveta očakáva, že počet predajcov vozidiel do roka 2025 klesne až o 50 %. Tri štvrtiny predpokladajú, že podiel vozidiel vyrobených v západnej Európe sa zo súčasných 16 % do roka 2030 zníži pod 5 %.

„Automobilky sa nevyhnú fúziám a spolupráci, ak chcú uspieť v boji s veľkými technologickými koncernami o vedenie v oblasti ekologických vozidiel,“ povedal šéf automobilového odboru rakúskeho zastúpenia konzultačnej spoločnosti KPMG Klaus Mittermair. Päťdesiat najväčších automobiliek predstavuje len 20 % trhovej kapitalizácie 15 najväčších technologických spoločností. V roku 2010 dosahovali 40 % trhovej kapitalizácie.

Podľa názoru manažérov sa musia autopredajcovia v budúcnosti viac sústrediť na podporu majiteľov ojazdených vozidiel a rozvoj servisov. Očakávajú, že zhodnocovanie vozidiel a údajov o vodičoch sa stane hlavnou súčasťou podnikateľských modelov automobiliek. Väčší význam nadobudne aj zdieľanie vozidiel, tzv. car sharing. Respondenti predpokladajú, že už v roku 2025 väčšina ľudí nebude mať vlastné auto.

Elektrická mobilita je síce v súčasnosti v popredí záujmu verejnosti a politiky, po cestách však nebudú jazdiť len elektromobily. Mittermair zdôrazňuje, že vo vyše 700 fabrikách sa vyrába zhruba 3000 rôznych modelov, z ktorých sú len 2 % čisté elektromobily.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky