KĽDR zrejme potichu doluje kryptomeny

Španielska bezpečnostná počítačová firma AlienVault zrejme našla softvér, ktorým si Severná Kórea presmerováva na svoj server globálnu kryptomenu.

09.01.2018 09:55
debata

Aplikácia bola vytvorená 24. decembra a využíva hostiteľské počítače na ťažbu kryptomeny Monero. Niektoré z vyťažených mincí potom posiela do počítačov Kim Ir-Senovej univerzity v Pchjongjangu. Uviedla to agentúra Reuters.

Pre krajinu, na ktorú sa vzťahujú medzinárodné sankcie, sú kryptomeny najlepším spôsobom, ako sa dostať k hotovosti, upozorňujú analytici. Poukazujú tiež na množiace sa známky záujmu KĽDR o kryptomenu a technológiu blockchain. Tok kryptomien je ťažké sledovať a je možné ich niekoľkokrát aj legalizovať.

Podľa serveru CoinMarketCap je Monero s celkovou hodnotou prevyšujúcou sedem miliárd dolárov trinástym najväčším digitálnom aktívom na svete. Na rozdiel od bitcoinu ponúka vyšší stupeň ochrany súkromia, jeho technológia znemožňuje priradiť transakcie určitému používateľovi alebo IP adrese.

Spoločnosť AlienVault vo svojej správe tiež uvádza, že v obchode s bitcoinom vystupuje aktívne severokórejská IP adresa 175.45.178.19. Je to tá istá adresa, ktorá figurovala v kybernetických útokoch namierených proti Južnej Kórei v rokoch 2014 až 2015, citovala zo správy agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #kryptomena