Sólymos chce presadiť vyvlastňovanie pozemkov, kde sú nebezpečné skládky

Súkromné pozemky, na ktorých sa nachádzajú environmentálne záťaže a vlastníci nechcú udeliť povolenie na ich odstránenie, by štát mohol vyvlastniť. V rozhovore pre TASR to avizoval minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

09.01.2018 10:47
debata (6)

Zmenou v geologickom zákone by sa podľa jeho slov mohli poslanci zaoberať na prvej tohtoročnej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 30. januára. Vyvlastňovanie sa má týkať tých pozemkov s envirozáťažmi, ktoré sa idú sanovať a ich vlastníci ich nechcú odpredať, respektíve poskytnúť za štandardných podmienok.

Legislatívna zmena podľa Sólymosa reaguje aj na situáciu s plánovanou sanáciou skládky v bratislavskej Vrakuni, kde je problém pri stavebnom konaní pri troch pozemkoch. „Sú to súkromníci, jednoducho sa zaťali,“ skonštatoval.

Ako poznamenal, iná možnosť ako vyvlastnenie v súčasnosti nie je, nakoľko sa so súkromnými subjektmi nepodarilo nájsť zhodu. „Myslím si, že neexistuje väčší verejný záujem, ako je sanácia skládky nebezpečného odpadu. Ohrozuje to život a zdravie ľudí, vodu, všetko,“ zhrnul Sólymos.

Envirozáťaže sa na Slovensku nachádzajú sa najmä v areáloch priemyselných alebo poľnohospodárskych podnikov, nekontrolovaných skládkach nebezpečných odpadov či v nezabezpečených skladoch pesticídov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #László Solymos