Trumpova administratíva nepovolí ťažbu ropy na pobreží Floridy

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa neotvorí ropným firmám pobrežné vody štátu Florida. Reaguje tak na žiadosť guvernéra tohto štátu Ricka Scotta, oznámil v utorok minister vnútra Ryan Zinke.

10.01.2018 09:16
debata

Výnimku chcú aj ďalšie štáty. Administratíva minulý týždeň uviedla, že zamýšľa sprístupniť skoro celú oblasť amerických pobrežných vôd pre ťažbu ropy a zemného plynu.

„Stojím za stanoviskom guvernéra, že Florida je jedinečná a že jej pobrežné oblasti sú výrazne závislé na turistike,“ vyhlásil Zinke. Po rokovaní s guvernérom sa preto rozhodol vyňať tento štát z pripravované­ho plánu.

Snaha prezidenta Trumpa zvýšiť produkciu energií v USA naráža na námietky ekológov, predstaviteľov štátu i niektorých podnikateľských skupín. Obávajú sa havárií a prípadných dopadov na turistiku.

Zinkeho rozhodnutie otvorilo dvere ostatným guvernérom, ktorí požadujú rovnakú výnimku pre svoje štáty. K nim patria aj predstavitelia New Yorku, Oregonu, Marylandu a Kalifornie. Niektorí už sa v tomto smere vyjadrili na twitteri.

Minister Zinke minulý týždeň vyhlásil, že návrh programu ťažby ropy a zemného plynu v kontinentálnom šelfe na roky 2019 až 2024 sa týka viac ako 90 percent rozlohy šelfu vrátane oblastí, ktoré vyňala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Plán je súčasťou Trumpovej politiky energetickej dominancie. Ministerstvo vnútra označilo 47 sektorov vhodných na prenájom energetickým firmám, zatiaľ čo bývalý prezident Obama počítal len s 11. Je to doteraz najvyšší počet, aký kedy bol ponúkaný v rámci päťročného plánu rozvoja ťažby ropy a plynu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA