Ford vraj v USA podvádzal podobne ako VW

Automobilka Ford a jej dodávateľ Bosch čelia v Spojených štátoch žalobe kvôli manipulovaniu s emisiami naftových motorov. Problém sa má týkať v USA predávaných pick-upov s označeniami F-250 a F-350. V Európe tieto vozidlá v oficiálnom predaji nie sú.

12.01.2018 14:30
Ford, automobilka, škandál, emisie Foto:
Ford čelí emisnému škandálu pri dvoch modeloch pikapov.
debata (4)

Obe firmy sú podľa obvinení zodpovedné za to, že do naftových vozidiel typu pick-up montovali softvér, ktorý menil správanie sa motora. Počas emisných testov agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) vedel znížiť produkciu emisií na požadovanú úroveň.

V reálnej premávke však produkcia skleníkových plynov a pevných častíc takto upravených motorov prekračovala zákonné limity až 50-násobne. Problém sa týka vozidiel vyrobených medzi rokmi 2011 až 2017.

Rovnako fungujúci softvér montoval do svojich naftových vozidiel aj koncern Volkswagen. Škandál sa prevalil v septembri 2015, pričom celosvetovo sa problém týkal 11 miliónov automobilov s naftovými motormi plniacimi emisnú normu Euro 6. Škandál vyústil do pokút, súdnych sporov a nákladov na zvolávacie akcie.

Podvod s emisiami stál nemeckú automobilku miliardy eur. Sporný softvér bol montovaný do vozidiel značiek Škoda, Seat, Audi a VW.

Ford obvinenia odmieta. "Všetky vozidlá značky Ford, vrátane naftových, spĺňajú emisné predpisy U. S. EPA a CARB. Vozidlá značky Ford nemajú namontované žiadne sporné zariadenia. Budeme sa brániť týmto nepodloženým tvrdeniam,“ povedal Mike Levine, komunikačný manažér Ford North America pre portál cnet.com.

Spoločnosť Bosch čelí podobnému sporu aj v prípade celosvetového škandálu koncernu VW. Hovorkyňa Alissa Cleland tvrdí, že spoločnosť berie obvinenia z manipulácie s emisiami naftových motorov veľmi vážne. Firma bude podľa nej pokračovať v spolupráci s vyšetrovateľmi a obhajovať svoje záujmy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba