Zdražovanie ropy sa do konca januára prejaví aj pumpách

Postupné zvyšovanie cien ropy k úrovni 70 USD (58,25 eura) za barel (159 litrov) je pre motoristov nepriaznivá správa. Uviedol to pre TASR analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

12.01.2018 13:21
debata (5)

„Do konca januára je totiž možné očakávať zdraženie pohonných látok v celej Európe vrátane Slovenska o 1 až 2 eurocenty na liter,“ avizoval.

Ropa podľa neho zdražuje predovšetkým kvôli poklesu globálnych zásob. „Spotreba ropy vo svete je momentálne vyššia oproti ponuke. Tento stav sa zatiaľ nezmení, keďže kartel Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pokračuje v limitovaní ťažby. Do konca roku by tento limit mal byť v platnosti,“ dodal Tomčiak.

Ceny ropy v piatok klesli po tom, ako sa vo štvrtok (11.1.) dostali na najvyššie úrovne za viac ako tri roky. Americká WTI sa ráno obchodovala pod 63,50 USD (52,84 eura) za barel.

Aj keď analytici a obchodníci už od začiatku roka varujú pred korekciou po prudkom raste, priznávajú, že situácia na trhu zostáva dobrá a fundamenty silné predovšetkým vďaka pokračovaniu dohody o obmedzení ťažby medzi OPEC a ďalšími producentmi na čele s Ruskom.

Zásoby ropy v USA v uplynulom týždni (do 5.1.) klesli o 4,9 milióna barelov, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo energetiky, pričom experti v priemere počítali so znížením len o 3,9 milióna barelov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa