Daň z poistenia nás nepríjemne prekvapila, sťažujú sa poisťovne

Návrh zákona o dani z poistenia nepríjemne prekvapil Slovenskú asociáciu poisťovní (SLASPO), ktorá ho nepodporuje. Štát týmto spôsobom podľa členov SLASPO namiesto povzbudzovania k poisteniu ľudí trestá. Za nepriaznivú novinku považujú tiež rozšírenie dane aj na životné poistenie. Asociácia reagovala na novú daň z poistenia, ktorá by mala nahradiť 8-% odvod z neživotného poistenia.

12.01.2018 16:39
debata (35)

„Členovia SLASPO principiálne nepodporujú daň z poistného, pretože táto daň paradoxne postihuje ľudí, ktorí si dobrovoľne a uvážlivo uzavreli poistnú zmluvu, aby ochránili seba alebo svoj majetok pred nepredvídanými udalosťami, a nepadli tak do sociálnej siete štátu,“ zdôraznila asociácia, pričom poistná daň podľa nich znamená, že akt zodpovednosti, akým je poistenie, sa zdaňuje podobne, ako sa zdaňuje spotrebnou daňou „nezodpovednosť“ v podobe nákupu cigariet.

Poisťovne argumentovali už proti zavedeniu 8-% odvodu z neživotného poistenia, ktorý bol napriek tomu schválený a podľa SLASPO spôsobil klientom aj poisťovniam veľa problémov. Návrh zákona o dani z poistenia v súčasnej podobe však podľa nich tieto problémy ešte prehlbuje.

Poisťovací sektor očakával, že daň sa bude týkať iba neživotného poistenia, bude podľa možností jednotná a čo najmenej administratívne náročná. „Daň z poistenia uvalenú na životné poistenia považujeme za absurdnú už aj v kontexte toho, že toto poistenie by bolo zdanené trikrát – občan si kupuje poistenie zo zdanených peňazí, výnos z tohto poistenia je zaťažený daňou z príjmu a po novom by mal znášať aj daň z poistného,“ upozorňuje Jozefína Žáková, generálna riaditeľka SLASPO.

„Daň z poistného nemala byť súčasťou poistného, ale mala byť vypočítaná z poistného ako samostatný nárok štátu a prirátaná k celkovej sume poistného, pričom zákon mal uložiť povinnosť klientovi platiť túto daň poisťovni spolu s poistným. Poisťovňa mala mať rolu iba výbercu dane,“ priblížila asociácia. Podľa zverejneného návrhu je však pravdepodobné, že sa počíta s daňou, ktorú má zaplatiť poisťovňa, tvrdí SLASPO.

Novou daňou, ktorá by mala nahradiť 8-% odvod z neživotného poistenia, by sa Ministerstvo financií (MF) SR malo zaoberať v tomto roku. Daň z poistenia využíva podľa Kažimíra väčšina členských štátov Európskej únie (EÚ) najmä preto, že poisťovacie služby sú v EÚ na základe smernice oslobodené od dane z pridanej hodnoty.

Rezort financií sa podľa Kažimíra týmto opatrením snaží o daňovú férovosť. Ministerstvo sa domnieva, že v dôsledku dane z poistenia by mohli klesnúť ceny poistiek v niektorých odvetviach neživotného poistenia. „Nová daň z poistenia zohľadňuje sociálne a ekonomické aspekty pri stanovovaní výšky jednotlivých sadzieb,“ priblížil rezort financií s tým, že znížené sadzby tejto dane sa budú uplatňovať na tretinu objemu neživotného poistenia.

Škriniar: Poistné zmluvy budú nevýhodnejšie

Poistné zmluvy budú v konečnom dôsledku pre klientov v porovnaní s dnešnými nevýhodnejšie. Poisťovne sa môžu zachovať ako výrobcovia potravín. Pri snahe udržať cenu tovaru výrobcovia potravín ponúkajú menšiu gramáž. Myslí si to Pavel Škriniar, finančný analytik z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Reagoval tým na novú daň z poistenia, ktorá podľa rezortu financií nahradí už existujúci poistný odvod. Podľa analytika pri poistení to môže byť nižšia poistná ochrana v podobe nižšej poistnej sumy alebo širších poistných výluk.

„Klienti tu veľa nenavymýšľajú, buď zaplatia viac, poistia sa na nižšie sumy alebo poistení nebudú. Čo sa týka poistenia firemného majetku, poistené firmy vyššie náklady na poistenie skôr či neskôr prenesú do cien svojich služieb,“ zdôrazňuje Škriniar.

Okrem toho, že nová daň nahradí existujúci poistný odvod si podľa ministerstva financií môžu klienti vybrať poisťovňu, ktorá im ponúkne najlepšie podmienky a ktorá nepremietne daň do zvýšenia cien. Klienti poisťovní sa teda nemusia obávať zvyšovania cien poistného

SaS novú daň nepodporí

Daňové a odvodové zaťaženie obyvateľstva je v súčasnosti už veľmi vysoké a nová daň z poistenia, ktorú plánuje rezort financií, zasiahne najmä mladé rodiny a ľudí s nízkymi príjmami. Tvrdí to opozičná strana Sloboda a solidarita (SaS) v piatkovom stanovisku s tým, že túto daň nepodporí. Zároveň žiada ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby ju stopol.
„Daň z poistenia zasiahne najmä mladé rodiny s hypotékami a ľudí s nízkymi príjmami,“ konštatoval poslanec Národnej rady SR Eugen Jurzyca s tým, že argument ministra financií o existencii tejto dane v členských štátoch Európskej únie (EÚ) je podľa neho pomýlený. „Podstatné je to, aké je celkové daňové a odvodové zaťaženie našich občanov, aká je úroveň jeho príjmov a podiel verejných príjmov na celkovom hrubom domácom produkte (HDP), ktorý rastie,“ priblížil Jurzyca. Dodal, že v roku 2010 bol na Slovensku podiel verejných príjmov na HDP necelých 35 % a v roku 2015 už takmer 43 %.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #Poisťovne