Španielsko je druhým najnavštevovanejším štátom sveta po Francúzsku

Španielsko vlani navštívil už piaty rok rekordný počet turistov. Stalo sa tak druhou najnavštevovanejšou krajinou sveta po Francúzsku. Na tretie miesto Španielsko odsunulo Spojené štáty, uviedla agentúra Reuters.

13.01.2018 09:10
debata (7)

Napriek islamistickým útokom v Katalánsku a politickej neistote v súvislosti s tunajším hnutím za nezávislosť ich bolo 82 miliónov, medziročne o 8,9 percenta viac. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo tamojšie ministerstvo turistiky s odvolaním sa na španielsky štatistický úrad INE. Väčšina návštevníkov v Španielsku pochádzala aj v roku 2017 z Veľkej Británie, nasledovali Nemci a Francúzi. Tiež príjmy z turistiky boli vlani rekordné. Zvýšili sa o 12,4 percenta a predstavovali 87 miliárd euro.

Turisticky najvyhľadávanejším regiónom sa stalo Katalánsko so svojím hlavným mestom Barcelonou. Bezprostredne po augustových teroristických útokoch, ktoré zabili 16 ľudí a ďalších 100 zranili, a po násilných scénach v súvislosti s ilegálnym referendom v októbri síce záujem návštevníkov mierne opadol, ale vzápätí znova ožil.

Obľube sa tešili ale aj Baleárske ostrovy v čele s Mallorcou, Kanárske ostrovy a juhošpanielska Andalúzia, napísala agentúra DPA.

Cestovný ruch má na celkovom hrubom domácom produkte (HDP) Španielska podiel 11 percent. Je druhým najvýznamnejším hospodárskym odvetvím po automobilovom priemysle a jedným z hlavných motorov ekonomiky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #turizmus