Ukrajina opäť spustí Černobyľ. Energiu bude vyrábať zo Slnka

Na mieste ukrajinskej nukleárnej katastrofy v Černobyle je opäť rušno. Robotníci v oranžových vestách tu rozmiestňujú stovky solárnych panelov. Ukrajina sa totiž pripravuje na spustenie prevádzky svojej prvej solárnej elektrárne, ktorá prinesie oživenie na opustené územie.

13.01.2018 14:03
debata (45)

Nová elektráreň s kapacitou 1 megawatt sa nachádza len 100 metrov od „sarkofágu“, obrovskej kupoly, ktorá zakrýva zvyšky jadrového reaktora. Jeho havária v roku 1986 bola najhoršou nukleárnou katastrofou na svete.

Štvrtý reaktor havarovanej jadrovej elektrárni... Foto: SITA, Efrem Lukatsky
Černobyľ, jadrová elektráreň, kryt Štvrtý reaktor havarovanej jadrovej elektrárni v Černobyle má nový kryt.

Celkovo bude na ploche 1,6 hektára, čo je veľkosť zhruba dvoch futbalových ihrísk, nainštalovaných približne 3800 fotovolta­ických panelov. Návratnosť investície sa odhaduje na sedem rokov. Výrobná kapacita solárnej elektrárne sa pritom môže časom zvýšiť aj na 100-násobok.

Množstvo slnečného svitu v Černobyle je rovnaké ako na juhu Nemecka, vyhlásil Varjagin.

Ukrajina, ktorá v predchádzajúcich dvoch rokoch prestala nakupovať zemný plyn z Ruska, sa snaží využiť potenciál neobývateľnej zóny okolo poškodenej elektrárne. Tá je totiž v dôsledku radiácie stále nebezpečná, nie je tam možné nič pestovať.

Štvrtý reaktor černobyľskej elektrárne explodoval 26. apríla 1986 a rádioaktívny spad kontaminoval až tri štvrtiny Európy. Podľa odhadov zasiahol najviac Rusko, Ukrajinu a Bielorusko.

Sovietske úrady po katastrofe evakuovali z oblasti státisíce ľudí a rozsiahle územie s rozlohou viac ako 2000 štvorcových kilometrov zostalo opustené.

Zvyšné reaktory pokračovali v prevádzke až do odstavenia posledného z nich v roku 2000, čím sa ukončila priemyselná činnosť v tejto oblasti.
Ľudia sa tam nemôžu vrátiť. Podľa ukrajinských úradov v zamorenej zóne nebude možné žiť „viac ako 24.000 rokov“, ale opustené územie je možné „rozumne využiť“.

„Toto územie samozrejme nemožno použiť na poľnohospodárstvo, ale je vhodné pre novátorské a vedecké projekty,“ povedal v roku 2016 Ostap Semerak, ukrajinský minister životného prostredia a jeden z propagátorov umiestnenia solárnych projektov v Černobyle.

Inštalácia novej obrovskej kopuly nad zrúcaninami poškodeného reaktora pred viac ako rokom umožnila realizáciu solárneho projektu. Radiácia v blízkosti elektrárne vďaka tomu klesla len na jednu desatinu predchádzajúcich úrovní, uvádza sa v oficiálnych údajoch.

Napriek tomu sú stále potrebné preventívne opatrenia. Solárne panely sa upevňujú na základňu z betónových blokov, nie na zem.

Pôda zostáva kontaminovaná, vysvetľuje Varjagin. „Nemôžeme tu vŕtať ani kopať,“ dodal.

Konzorcium vlani dokončilo výstavbu 4,2 megawattovej solárnej elektrárne v susednom Bielorusku, v zóne neďaleko od Černobyľa, v ktorej tiež namerali neprípustnú úroveň radiácie.

Ukrajina ponúkla investorom takmer 2500 hektárov na potenciálnu výstavbu solárnych panelov v Černobyle.

Kyjev tvrdí, že dostal približne 60 návrhov od zahraničných spoločností, vrátane americkej, čínskej, dánskej a francúzskej, ktoré zvažujú účasť na budúcej výstavbe solárnych zariadení v oblasti.

Investorov láka cena, ktorú Ukrajina stanovila na slnečnú elektrickú energiu, je totiž v priemere o 50 % vyššia ako v Európe. Aj lacná pôda a blízkosť rozvodných sietí robia Černobyľ atraktívnym. Na druhej strane, obavy o bezpečnosť a notoricky známa byrokracia a korupcia na Ukrajine západných investorov odrádzajú a zatiaľ sa tam veľmi nehrnú.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Černobyľ #Ukrajina