Európa pribrzdila čínsky oceliarsky apetít

Po rokoch zatvárania fabrík, obmedzovania výroby a prepúšťania zamestnancov sa do európskych oceliarní opäť vracia život. Hospodárske výsledky niektorých "železných" koncernov by mohli byť dokonca najlepšie od vypuknutia finančnej krízy v roku 2008.

14.01.2018 15:00
debata (27)

8-ocel10.01.2018 Sek­tor výroby ocele v Európe utrpel poklesom dopytu aj dovozom lacnej ocele z Ázie, ktorá sa predávala za cenu pod výrobnými nákladmi, na čo Brusel reagoval zvýšením dovozných ciel. Teraz prakticky všetky veľké oceliarne ako ArcelorMittal, Tata Steel, ThyssenKrupp aj U. S. Steel, ktorý má fabriku v Košiciach, hlásia zlepšenie hospodárskych výsledkov a rast zisku.

U. S. Steel plánoval predaj košického závodu,... Foto: Ivan Majerský, Pravda
USSK, U.S. Steel, železniarne, Košice U. S. Steel plánoval predaj košického závodu, no nie je vylúčené, že Američania v Košiciach zostanú.

Najväčšími odberateľmi ocele sú automobilky, strojársky a stavebný priemysel. V rokoch ekonomického poklesu, ktorý nasledoval po kríze, dopyt po oceli v Európe prudko klesol. Situácia sa ešte zhoršila okolo roku 2014, keď došlo k útlmu stavebníctva v Číne a ázijské podniky prebytočnú produkciu začali hromadne exportovať do Európy. Lacná oceľ z dovozu stlačila nadol cenu tejto komodity, čo ešte viac stlačilo zisky domácich oceliarní, respektíve ich prinútilo niektoré prevádzky zavrieť a prepustiť desaťtisíce ľudí. Aj U. S. Steel plánoval predaj košického závodu. Údajne ho mala za miliardu eur kúpiť čínska firma Hesteel Group. Teraz sa zdá, že obchod sa naťahuje a nie je vylúčené, že Američania v Košiciach zostanú. Môžu totiž pýtať za košické oceliarne viac, a je otázne, či to Číňania budú akceptovať.

Najlepšie výsledky od poslednej krízy

Súčasná kombinácia vyšších globálnych cien ocele, zvýšenia dopytu v regióne a zavedenia ciel však prispela k oživeniu. Spolu s vnútornými opatreniami a investíciami firiem do zlepšenia výkonnosti a ponuky kvalitnejších produktov vyzerajú lepšie aj vyhliadky priemyslu. „Finančne sa veci určite zlepšujú,“ vyhlásil pre denník Financial Times Andrew Zoryk z poradenskej spoločnosti Accenture.

Dôkazy oživenia priniesli aj zatiaľ posledné známe hospodárske výsledky. Rakúska spoločnosť Voestalpine označila v novembri svoje polročné výsledky za najlepšie „od Lehmana“, teda od krachu investičnej banky Lehman Brothers v septembri 2008, ktorý spustil hlbokú finančnú krízu. Najväčšia svetová oceliareň podľa objemu výroby ArcelorMittal zase uviedla, že jej výsledky za tretí štvrťrok pokiaľ ide o európske aktivity sú najlepšie od roku 2014, keď ich začala uvádzať. Podľa správ zverejnených United Steel Corporation boli európske zisky za prvých šesť mesiacov minulého roka na úrovni 142 miliónov dolárov. „Európske operácie prinášajú pevné zárobky,“ zhodnotil vlani generálny riaditeľ U. S. Steelu Dave Burritt. Výsledky druhej najväčšej oceliarne v Nemecku Salzgitter za deväť mesiacov boli najlepšie od roku 2008.

Dôvera medzi európskymi oceliarmi sa prejavila viacerými investíciami, ako je napríklad rozhodnutie Voestalpine postaviť prvú špecializovanú oceliareň v západnej Európe minimálne od 80. rokov za cenu 300 miliónov eur. Pomocnú ruku podala tiež EÚ, keď Brusel uvalil clá na rôzne druhy ocele zo zahraničia, pri ktorej bolo podozrenie, že sa predáva pod výrobnými nákladmi alebo je nelegálne dotovaná. Dovoz odvtedy klesol, čo prispelo k rastu cien.

Automobilky aj stavbári potrebujú viac ocele

V januári minulého roka sa rozhodlo o uplatňovaní antidumpingových ciel na čínske rúry z antikorovej ocele v rozsahu 30,7 až 64,9 percenta. Podobné clá platia aj pre ďalšie ázijské krajiny a aj na oceľové rúry z Taiwanu je zavedené clo v rozsahu 5,1 až 12,1 percenta. V auguste zas začali platiť clá v rozmedzí od 17,2 do 28,5 percenta na oceľ dovezenú z čínskych oceliarní Hesteel Group, Shougang Group, Shagang Group.

Ratingová agentúra Moody's súčasnú situáciu v európskom oceliarstve tiež hodnotí kladne. „Náš výhľad pre oceliarenský priemysel v roku 2018 je stabilný. Očakávame rast dopytu od automobiliek a stavbárov,“ uviedla agentúra.

Dôležité však bude aj dianie vo svete a najmä v Číne, ktorá ovláda polovicu globálneho hutníckeho trhu. Peking síce zatvoril nepotrebné fabriky a zvýšil sa aj dopyt v Číne, ostáva otázne, či to stačí, aby sa udržala súčasná relatívne stabilná situácia na trhu s oceľou. Širšie a dlhodobé oživenie bude takisto závisieť aj od fúzií a akvizícií v európskom sektore. Menej hráčov na trhu teoreticky obmedzí ponuku, ukotví ceny a zníži atraktivitu dovozu pre kupujúcich. „Konsolidácia je veľmi dôležitá,“ dodáva Zoryk. „Je potrebné pokračovať v stabilizácii odvetvia a v posilnení jeho cenovej pozície voči automobilovým a stavebným firmám.“

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #U. S. Steel #oceľ